Mar 19, 2010

Pak Cik Yang Legend: Gua Penyokong Lille


 LAGENDA RAMI ROMZI...Gua Penyokong Lille.



Oleh RAFAEL BENITEZ
 ALBERT RIERA kata Liverpool FC adalah kapal karam. Tapi hakikatnya belum karam.

Si Pokcik pinjam moto aku, dia kata nak pegi main futsal. Aku kata, "Nanti balik main futsal kejut aku sampai bangun. Aku nak tengok game Liverpool.".

Itulah yang sempat aku ingat sebelum aku beradu. Dalam sedap-sedap tido disertai mimpi indah bersama Nancy Doherty, tetibe aku rasa macam ada lipas menguis-nguis pusat aku. Amende la pulak ni.. Adoi, kacau betol la. Tengok-tengok rupanya handphone aku ada vibrate. Ada miss call dari 'Ijat Bonggo 2'. Ni mesti pasal bola ni. Aku pon talipon balik.. Tut.. tut.. buntut..
"Woi, helo.. game start pukul bape", dengan pantas 'Ijat Bonggo 2' berkata-kata.
"Pukul empat", aku jawab dalam separa khayalan.
"Ye ke?", 'Ijat Bonggo 2' tanya lagi.
"Ye la ngol, aku dah tengok laman web Astro tadi. Channel 811, Lucas pon ada bagitau aku tadi", jawab aku dengan mata tertutup.
"Nanti nak pegi tengok roger aku", 'Ijat Bonggo 2' becakap sambil abaikan ape yang aku cakap tadi. Sama je kalau aku bagitau lawan kol bape pon. Aku jugak yang kena roger. Tak guna ko 'Ijat Bonggo 2', keje nak main DOTA je.

Aku pun tido balik. Pasal time tu baru je pukul tiga. Biar dulu. Pastu ada lagi gangguan. CAHAYA!!!.. Adui. Perit betol mata aku. Si Pokcik rupanya. Kejut aku pukul 3.30pagi. Aku rasa berat je nak bangun. Haha. Dia dah siap mandi la.. balik main futsal.. Aku pun bangun pakai seluar. Amik jaket. Pastu jerit-jerit biar mengganggu orang lain yang sedang tidur. Hahaha. 

Aku pun gerak la pegi Anfield. Jauh gak nak pegi Anfield. Nasib baik la kat sini malam, so jalan kosong. Aku redah dengan pantas. Tak sampai lima minit, aku dah nampak patung Bill Shankly. Wah dah sampai Anfield la. Pastu sempat jumpa Jamie Yeoh. Dia suruh aku tangkap gambar dia kat patung tu pulak. Aku layan je la.

 Jamie Yeoh: Bestnye Pert tangkap gambar aku. Boleh masuk Otak Dan Jantung. huhu

Lepas tangkap gambar, bertembung lak dengan Albert Riera yang tengah isap rokok kat tepi keter. Apehal lak mamat ni? macam putus asa je.
Albert Riera: Gua memang suka isap rokok macam ni. badan kasi tegak.


"Oi! Riera.. What are you doing here? You're not coming in mate?", aku pun bercakap gaya Paul McCartney.
"Tequiro, woi Pert aku pandai cakap melayu la ngok", jawab Albert Riera.
"Yela, aku tau. Jom ar tengok bola si gila", aku ajak-ajak ayam je kat si Riera ni.
"Malas ar, Liverpool adalah kapal karam", Si Riera jawab dengan raut wajah macam N'Zogbia. Penuh tidak kepercayaan pada Liverpool FC.
"Gi mati la ko bongok!!", gua jawab penuh sentap.

Aku dan Pokcik blah dari situ hingga lupa nak pow rokok Riera pasal dah sentap.

Aku pun masuk dalam. Pastu roger si 'Ijat Bonggo 2'.. Time sampai tu aku duduk dekat sebelah dengan awek Torres. Apebenda ntah dia mengarut. Gi mati la. Aku nak tengok bola. Malas aku layan. Aku pun order Teh O.

Aku tengok padang. Aphal dah ada orang main, Arsenal pulak tu. Aku datang kat Anfield ni. Pastu aku tipon Benitez.
"Oi! tua gemok! Ni apehal Arsenal bley sampai Anfield ni. Buat macam padang sendirik lak", aku sound penuh kesumat.
"La Pert, sori-sori. Gua nga layan taktikal ni Arsenal ni. Jap ag gua tukar Channel", Jawab si Benitez penuh lemah lembut.
"Takde-takde, aku nk ko tukar sekarang", Aku sound lagi macam Power Rangers.
"Yela", Benitez pasrah.

Suasana bertukar menjadi Anfield sebenar. Hooligans menyanyikan lagu kebangsaan Anfield. Aku pun turut nyanyi. Hebatnya suasana ini. "YOU'LL NEVER WALK ALONE"

Game pon start. Dalam 5 minit mula game. 'Ijat Bonggo 2' pun sampai. Malas aku cakap banyak. Tetibe je...

Lucas Leiva: Pergh budak Lille berani tackle gua. Memang gua dive la. Haha..

Dapat la penalti. Lucas menyumbang la jugak sikit malam ni. Haha.

Steven Gerrard: Oi! Keeper Lille, kalau ko nak patah tangan, sila block bola ni!!!

Of course la, Keeper Lille tak sanggup nak tahan. haha.. 1-0 la jawabnye.
Sampai la habis 1st half.
Baru je mula 2nd half beberapa minit.

Fernando Torres: haha. (malas nak cakap banyak.. Pasal aku memang handal) haha..
Keeper Lille: Ala.. 2-0 la pulak.

Tibe-tibe, datang seorang pakcik yang agak legend la. lebih kurang macam Lagenda Rami Romzi. Tiba-tiba menjerit, "Gua dulu player Lille!!!"... sambil menghalang pemandangan kami untuk melihat highlight gol Torres tadi. Apehal pulak pak cik ni. Ape lagi, dia memang silap bila datang ke Anfield dengan menjerit demikian. Kesemua Hooligans Liverpool lanyak dia (cakap je la, tapi tak buat pon. haha..)

Pak Cik Yang Legend: Gua Penyokong Lille!!

Rafael Benitez: Dah la anak-anak buah ku. Tak payah menang besar sangat. Kamu bukan hebat macam Lucas.

Fernando Torres: Gua tetap nak skor gak lagi.

Akhirnya semua ditamatkan dengan 3-0, kemenangan untuk Liverpool. 2 bijik Torres bagi, lagi satu Gerrard kasi penalti. Gol terakhir Liverpool tak disertakan gambarnya agar tidak menganjing lebih-lebih. 

Aku pun balik sambil menyanyi lagu "YOU'LL NEVER WALK ALONE" kuat-kuat. Dan aku lihat si Pak Cik Yang Legend itu masih termenung seperti kalah judi. Dan juga si gila Albert Riera. Dia masih hisap rokok tepi kereta. Mungkin dia berjudi juga, bet Lille menang. Tapi semua tidak seperti yang beliau jangka "Kapal Karam". Haha.. 

p/s: gi berak lagi bagus daripada berjudi


Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

19 comments:

Anonymous said...

haha..
pert..nseb bek cite sdap..
haha..

ayam masak merah said...

haha..pakcik yg mane 2??
yg pki kot pg2 2 ke??
haha..

Pert Doherty said...

To Anonymous, haha.. Time kasih banyak2.. haha.. suka la tu.. jom g ngeteh..

Pert Doherty said...

To ayam masak merah, pakcik yang......
pakcik yang... wei.. tak brani la gua nk ckp..
kang dia dgr.. haha..
YG PKI SONGKOK TU, PAKAI KOT.... hahahaha

Anonymous said...

haha..memg terbaeekk lah ko pert..
aku sukaaa entry cm nih,hahaha..
terasa mcm never walk alone,haha

Pert Doherty said...

To Anonumous lagi.. haha.. seronot2..
Liverpool diharap terus cemerlang..

YNWA!

NURJIA HIDAYAH said...

CHAIYA weyh
aku suke entri ko nih!
pndai wut citer

Pert Doherty said...

To NURJIA HIDAYAH, thanx.. huhu.. xde la pandai wat cerita.. tapi pandai mengarut.. haha.. best bila syok sendiri.. haha

tobak said...

cite lebat gile doe..haha

Pert Doherty said...

To tobak.. haha.. gua saje je bai.. kalau kalah gua xde citer lebat.. haha..

aremierulez/Amirul said...

hahaha...
tak boleh blah..
boleh lak kau jumpa jamie yeoh eh?

kau tak dating dgn die ke? hahaha...

Pert Doherty said...

To Amirul, haha.. aku pun tak tau pehal Jamie Yeoh beria-ria nk soh aku tgkp gmbr.. haha.. Alasan nak terpegang tangan aku la tu.. hahha...
gua takde nafsu kt Jamie Yeoh.. kalau Marion Caunter aku ada nafsu.. haha

Anonymous said...

lancau nye cite pert.....

Anonymous said...

berg

Pert Doherty said...

To Anonymous lagi.. gua tau lu ni Berg.. haha.. tadi xsempat tulis nama kn? haha.. aku xlancau... haha.. nanti aku tulis lagi.. lu folow je cerita ceritu aku yang gebang kuat.. hehe

INDRA QIRANA said...

ha ha sorry la pakcik...lille kalah he he

http://rabunmerah.blogspot.com/

Pert Doherty said...

To INDRA QIRANA, haha.. betol.. kelmarin gua rasa nk takik pundi kencing pakcik tu. tp nasib bek gua hati suci.. hahaha

Anonymous said...

agger!!

ijat bong said...

pyokong lille msuk toilet maplei

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...