Dec 31, 2011

Azam Tahun Baru 2012

Yakubu: Azam tahun baru saya..... er.. er..

p/s: Selamat hari jadi.. Kah kah kah kah
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Dec 28, 2011

Perihal lelaki

"Sebenarnya lelaki bukan gemar perempuan kurus, tetapi lelaki suka perempuan bergetah"
-Shikamaru





p/s: ni zaman bila punya buku naruto tah gua baca.

Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Dec 25, 2011

Kau ingat kamera aku dah tak berfungsi?


Lama betul tak upload gambo.

Engine
The Libertines




dan gambor paling power kali ni




p/s: gila betul mimpi gua. Stail lawan Dajal punya mimpi.
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Dec 22, 2011

Impian 98'

Impian gua yang paling memalukan ialah:


Boleh buat power kame hame ha

Handal betul kalau dapat buat macam ni. Memang gua pergi lanyak perkampungan Zionis

p/s: sekarang impian gua dah berubah.

Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Dec 20, 2011

Kelas

Gua memang tangan kalau tak bergerak ketika pengajar mengajar, gua boleh isim. Ada baik kalau gua melakar. Kali ni gua guna ball-point pen. Terinspirasi dari Juan Francisco Casas. Tapi lukisan gua cuma ingatan gua terhadap pelukis Alex Ross. Jadi, Juan + Alex = Pert.

Tapi versi gua jenis tak power langsung. Gua cuma cuba-cuba.

Mata kau senget.. pergi mampus.

p/s: sedap ajak kawan karib bertumbuk malam ni
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Dec 18, 2011

Kau ingat aku tak layan game M.U. ke?

"Kau tak pergi tengok Santos lawan Barca ke?", satu kawan tanya.

"Tak", aku jawab ringkas.

"Tengok City lawan Arsenal jom nanti malam", kawan tu mengajak pula.

"Malas ah", aku jawab malas.

"Abis selama ni kau tengok game Liverpool je ke?", kawan tu bertanya. Ragu-ragu bunyinya.

"Tak jugak, kadang game M.U aku tengok jugak", aku balas.

Kawan aku diam kejap.

"M.U dengan Liverpool bukan seteru ke? Apasal layan M.U pulak?" kawan gua cuba menolak penceritaan aku. Jenis siapa nak percaya aku layan game M.U tak alih-alih.

"Aku tengok game M.U. kalau ada lawan dengan Liverpool.... Tim Swansea dengan Aston Villa pun aku layan, pun kalau ada dengan lawan Liverpool la.", aku menerangkan.

"Ceh", kawan itu sambung main henfon.

p/s: улыбка
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Dec 16, 2011

Bertumbuk

Ah nanti lah tulis.












Gua nak baca buku akademik. Gua nak kejar dunia.

Kah kah kah..


p/s:
He may got the heaven, 
but he was lost with the seven.
A man releasing a pigeon,
Another man goes to prison.


I see a friend holding his boner,
after a while become a sailor,
Finding back his trousers,
where he first met his lover.
-Pert Doherty
10:41pm

Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Dec 13, 2011

Kedai Kopi

Agak kalau gua cerita ugama-ugama, apa orang kata kang.

Tapi pergi mati la la orang nak kata.

Isu gua isu pendapat. Ideologi. bukan hukum.

Bukan gua penghapal Quran ke hadis.

Jadi apa salah kalau sekali sekala otak gua bebas memikir hal-hal ugama dalam cara gua.

Beri idea pada lain-lain.

Kebanyakan gua timbulkan hal-hal persoalan.

Dan juga cara berfikir dari 'kanta' yang lain.

.....


Penyudahnya, takda satu pun gua cerita pasal ugama.


p/s: selalunya dialog kalau mengeteh ni dia punya gebang memang kalah imam.
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Dec 11, 2011

Gerhana



p/s: orang nak tangkap gambor bulan, kau pun nak sibuk tangkap. 

Gua: ah pergi mampus.

ini first time gua dapat tengok.
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Dec 10, 2011

Selamat pagi



p/s: Flea-Market ni pasar untuk kutu ke hapa?

Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Dec 9, 2011

SMS dan bengap

Gua perati sistem sms dalam pertandingan di televisyen siaran berbayar ni dah makin menjadi-jadi.

Main bukan bagus mana.

Semua nak sms.

3-4 tahun lagi, Liga Super pun pakai sms.

30-40 tahun lagi, silap-silap ada agama sms.

300-400 tahun lagi, lu ingat gua ni jin ke hapa? Hidup beratus tahun.


p/s: besok pagi-pagi ingat nak cakap bahasa inggeris.
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Dec 8, 2011

Cantik

"Woi, aku dengan Poji nak pegi tempat kau, kalau Joni free dia join jugek", Boya meset ke Jason Kok.

TING TUNG!

"Cantikkkk", Jason Kok balas. Laju benar. Tak sempat Boya menyandar. Tadi Boya baru duduk dekat kerusi. Bukan selalu macam ni. Ini lain macam. Hari ini Jason Kok lain macam.

TING TUNG!

"Bila sampai?", tak sempat Boya reply, Jason Kok hantar lagi meset.

Boya tarik nafas panjang.

"Bulan depan", Boya send meset.

Kali ni lama juga tunggu meset Jason Kok. Tak macam tadi.

Sempat Boya tengok video orang kerajaan dekat Youtube.

TING TUNG!

"Setan", ringkas Jason Kok balas.

p/s: Jason... jason.. keh keh keh
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Dec 7, 2011

Main Europa League pun bagus.. Kah kah kah

Kebas. Dari kaki sampai ke rusuk macam tiada apa-apa.

Gua nampak Botak.

"Tak, kau pergi tengok nombol plet kereta tu!!!, Salin!!", itu saja yang gua terfikir pada waktu yang boleh dikatakan genting. Walaupun otak gua berfikir tentang menelefon ambulan.

Botak gegas kejar kereta. Gua nampak dari jauh kereta Kancil model lampu petak warna silver kusam. Dan barangkali itu kereta kompeni. Gua ada nampak satu stiker dekat pintu depan kereta tu ada tulis alamat stail macam teksi. Dan gua yakin betul dekat Malaysia, mana ada teksi pakai kancil. Gila.

Last mata gua dapat tangkap, plet kereta tu bermula huruf 'J'.

Gua dah longlai betul.

*      *      *

Baru gua tahu macam mana rasa kena tembak macam mana. Kalau tak silap, penembak itu mengguna pistol jenis revolver Taurus M44. Penembak tu nampak pro walaupun dah berusia. Tembakan dari jarak kurang dari 10 meter. Kena berdekatan pada tulang belakang. Sebelah kiri kalau dilihat dari belakang badan. Daya hentakan peluru menembus masuk ke dalam badan ada satu macam rasa yang kalau boleh dibuat perbandingan adalah seperti 'screwdriver ditikam laju sambil membuat putaran'. Tak faham tak mengapa.

Kau tahu apa rasanya waktu duduk dekat kedai makan sedang kau berbual kena tembak?

Tembakan pertama dituju pada kepala gua. Gua selamat sebab gua pakai helmet perang yang entah dari mana gua dapat pun gua tak tahu. Berdengng jugak la. Manakan tidak, kau tahu daya hentakan peluru yang keluar dari pistol jenis revolver macam mana? Bukan macam pistol semi-automatik jenis yang peluru simpan sekali 20 tu. Lain la cerita pasal pistol Israel tu. Itu gila punya orang bikin. Satu magazin peluru untuk pistol Isrel tu pun cuma boleh simpan 7 peluru. Kau boleh bayang berapa besar dia punya kelongsong peluru untuk simpan bahan letupan? Sama la macam revolver Taurus M44 ni.




Kalau ikut lojik, gua dah mati itu hari.

Tapi gua masih ada misi belum gua tunaikan. Jadi tuhan tu maha mendengar, dia tahu gua nak sesuatu.

Jadi gua masih hidup.

Tapi satu gua hairan, apasal orang ta yang tembak gua tu boleh bawak ke hulu ke hilir pistol. Padahal dekat scene dekat Malaysia.


*      *      *


Gua turun bawah.

Tengok wallpaper pada laptop gua dah berubah.

Setan.


p/s: kau dah tahu datang rumah aku, kejut la setan.

Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Dec 4, 2011

Alexander DeLarge

Adaptasi dari filem A Clockwork Orange (1971)
Pegi mampus ah gua punya lukisan tak cantik, ini karya gua.


kita ambil satu kata pujangga dari orang terkenal

"Kalau bola tak nak masuk, tak masuk gak", -Pemain Utama Harimau Muda

p/s: rupanya hari ahad gua tak best macam waktu umur 6 tahun. 


Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Dec 2, 2011

Anak Malik

"Aku cakap bapak aku, biar dia pukul kau semua! Bapak aku kuat!!", Geri memekik tersedu-sedu sambil jalan mengundur. Tangan menuding-nuding dari jauh muka kawan-kawan yang membulinya. Latip, Johar, sama Stiv.

Latip, Johar dengan Stiv tak ambil pusing langsung. Nak takut apa dengan Cik Malik. Malah mereka siap menari-nari walau diugut Geri. Menari yang celaka juga gaya.

Geri terus jalan mengundur sampai ke rumah.

Latip, Johar dan Stiv masih tak sudah-sudah menari. Hari sudah petang.

"Hoi!", Mak Cik Lillian teriak.

Tangan dah redi pegang cemeti. "Yang kau ni apahal misih berjoget-joget senja-senja buta ni?!!" Mak cik Lillian terus menempik tuju pada Johar. Johar anak lelakinya yang nombor empat. Yang satu sampai ketiga entah ke mana sekarang. Yang nombor satu, Ezekiel. Orang cakap hilang ketika berkelana. Yang nombor dua Joseph, mati. Yang nombor tiga pun mati. Mati pun tahu dari mulut Seman Khalil. Tabligh yang dah isim.

Dicetas sekali cemeti ke tanah. Bertempiar budak-budak kaki joget tadi.

Sampai tadi yang paling kuat menari, Stiv pun hilang batang hidung entah ke mana. Stiv ni pun bukan ada rumah. Homless.

Yang nari stail pogo tadi pulak, Latip, lagi tadi dah memang tak nampak masa Mak Cik Lillian bertempik. Dia punya terkejut boleh jadi berlari tunggang langgang. Besok bukan tak sekolah. Ada lagi kerja karangan belum siap, sibuk dia nak berjoget.

Siap paling sedap, si Johar boleh pulak ikut jalan ke rumah Geri. Dekat tiga rantai juga kalau kira dari rumahnya nak ke rumah Geri tu.

*      *      *

"Tu lah kau, yang kau pergi cari pasal dengan anak Malik tu dah kenapa?", ujar Mak Cik Lillian sambil menuam lebam pada pipi Johar.

"Kau bukan tak tahu anak Malik tu............................



p/s: gua ngantuk betul, kau sambung ah sendirik.



Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Nov 30, 2011

Nani 'topless'

Nani mengeliat. Puas. Hari ini dia tidur 12 jam. Sejak lepas Maghrib semalam.

Dengan tidur tak berbaju. Topless. Nani terus bangun menuju ke pintu sliding. Pintu sliding ni merupakan pintu kedua bagi rumah Nani, tapi Nani lebih selesa mengguna pintu ini berbanding pintu hadapan sebab kalau di sini buka buka terus nampak laman.

Sambil menuju ke pintu, mata Nani sempat juga menjeling ke cermin.

"Cantik juga aku tak berbaju", sempat Nani melemparkan senyuman kepada kembarnya yang baru sahaja dipujinya tadi.

Terus sahaja Nani membuka pintu sliding. Nani masih lagi topless.

Namun itu tidak membatalkan niatnya untuk terus keluar menghirup udara pagi.

Nani terus ke laman. dan terus ke reban arnab.

Tanpa menghirau kenderaan lalu lalang melintasi tepi pagar rumahnya. Tanpa segan silu terhadap ramai, Nani terus menggomol arnabnya.

*      *      *

"Ni kalau aku makan lagi sebiji epok-epok ni bagus. Daripada aku menengok Nani. Takde pekdah.", getus Gary. Tangan dari tadi dah capai plastik epok-epok. Memang tinggal sebiji pun.

Semalam baru je Gary menonton video parti orang kerajaan. Chaos. Pilihan raya nanti Gary ingat nak bikin undi rosak. Itu saja ubatnya.

"Kalau ada 24 juta orang macam aku.. Lingkup Amerika ni. keh keh keh", Gary ketawa kecil.

p/s: ni apa benda dah tua sibuk nak main mafia war la mob war la. kah kah kah.
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Nov 27, 2011

Komen gua yang 'tak pandai main bola' kepada game Malaysia vs Bahrain selepas tamat perlawanan

Gua hari ni tak rasa perlu perkara humor. Hari ini serius akibat gua bangun-bangun dah tengah hari. Dah la gua tidur rumah orang. Gua keluar dan dan hujan. Itu satu dah cantik. Gua tunggu reda. Menyesal jugek gua pillow talk semalam sampai 5 jam. Dari hal bolasepak Malaysia yang 'gua malas nak cerita' berterusan kepada hal Liverpool yang 'power betul bila melawan pendahulu Liga' kepada hal 'How can you survive without any cents in your pocket while you are in Penang?' membawak sampai hal Suruhanjaya Pilihan Raya dan lagi topik-topik yang gua tak rasa bernas langsung untuk dibincang pada pukul 3-4 pagi. Perbualan yang menggunakan otak. Selalu orang pillow talk meluahkan perasaan yang ada nilai romantisme, putus cinta, dapat makwe, dan segala cerita-cerita ringan lain yang menyudahkan tubuh kepada idle state. Ini tidak, gua jadi berbual panjang; sama ada mendengar atau bercerita.

Berbalik kepada hal hujan.

Hakim sama Hanip dah mula nyala rokok. Gua makan maruku.

Masing-masing tunggu hujan reda.

Hujan reda. masing-masing bergerak ke haluan masing-masing.

Ok habis cerita tunggu hujan.



*       *      *



Kau tahu buku ni?

kau tahu berapa harga dia?

gua genggam dengan geram,

Lu boleh bayang ensiklopedia yang harga capai beratus, pada hari sabtu itu cuma jadi 5 ringgit? Ini apa benda la. Macam mana hal penjualan buku baru dengan harga murah boleh terjadi?

Tak adil bagi orang macam gua.


Cis.




p/s: kepada yang true betul support Malaysia semalam. Gua ucap tahniah.


Komen gua yang 'tak pandai main bola' kepada game Malaysia Vs Bahrain selepas tamat perlawanan:

Malaysia memang tak power game semalam dan kebanyakan game sebelum ni. Kebanyakan kemenangan adalah atas kelebihan luck. Pada hemat gua, mereka masih muda. Jadi tak mengapa kalau berharap pada luck sahaja. Lucas Leiva dulu pun penah rasa zaman dicaci.

Berbalik kepada game Malaysia vs Bahrain

Dari awal game tak boleh nak tebuk defen Bahrain. Harapkan Nazmi punya gol jauh pun dah bersuka ria. Yang Thamil buat apa. Main forward apa benda macam tu. Ok tak mengapa, lu masih muda. 1st half, berapa kali striker Bahrain boleh sampai depan pintu gol Malaysia? Kira sendiri.

Ok lepas tu nak dapat gol kedua macam mana? Nak harap luck kiper Bahrain buat silap sampai 10 kali? Cantik boleh pergi makan tahi.

Ok gol pertama Bahrain. Defen buat apa? Tengok show orang main takraw dalam kotak penalti?

Gol-gol seterusnya macam mana? cantik kan Bahrain guna peluang? Comeback yang cantik dengan hanya 10 orang bermain dalam tempoh 6 minit (orang kata).

Ada yang cakap dekat gua sebab Nazmi injured dan keluar. Jadi tengah main macam sial. "Ok", gua cakap. Yang lagi 10 orang buat apa? Lagi-lagi Bahrain siap dapat kad merah.

Tapi tak mengapa, mereka masih muda.

Dan lu orang yang baca jangan pula ambil serius, ini hanya komen dari penyokong Malaysia yang cuma duduk mamak. Sambil berbual hal-hal yang bukan bolasepak. Dan juga diganggu orang gila ketika menonton. Jadi ada anasir luar mengganggu tontonan membuat komen gua lebih tertumpu kepada orang gila. Kepada geng Ultras dan Team Malaysia ke hapa benda semua tu. Teruskan. Gua kalau ada dekat stadium pun sama sahaja macam lu orang. Gua akan sokong selagi pengadil belum tiup wisel penamat.

Tapi lu rasa bagus ka kalau gua menyokong membabi buta tanpa ada kritikan? Dan kalau tak bagus kita kena kata bagus? Pergi mati dan sumbat tahi dalam mulut kalau macam tu. Sekurang-kurangnya 70 peratus dari pendapat gua ni ada betulnya. 30 peratus tu cuma gua lebih-lebih provok. Kah kah kah.

Dan gua ada dapat tahu Kosmo ada tulis "Harimau Muda malukan negara".



Dan gua tak bantah. Itu hak penulis. Itu karya dia. Dan gol dua biji malam semalam adalah karya pemain.

Ada yang tak puas hati, apa sumbangan penulis akhbar dan blog dan apa jenis penulisan yang 'mengkritik kebolehan sukan negara' kepada negara berbanding pemain bolasepak yang dah menang sukan SEA?

Kalau pertandingan penulisan ini macam menonton bolasepak di stadium, sudah pasti penulisan ini duduknya dalam acara sukan SEA, Olimpik dan segala sukan.

Penulis pun ada sumbangan, cuma cara mereka mendekati pembaca berlainan. Ada yang baik ada yang buruk. Dan gua rasa Kosmo adalah power bila berani tulis demikian. Tolak tepi apa kata orang.

Konon kata susah senang bersama Harimau Muda ke Harimau Malaya ke hapa benda. Ada ke orang susah senang bersama P. Ramlee, Usman Awang, A. Samad Said ke hapa benda semua seniman? Go to hell. Kita semua adalah hipokrit.

"Woi Pert!!!", gua pandang belakang. Suara panggil gua dari belakang.

SUUUPPPPP!!

Gua tiba-tiba dah terduduk sambil tangan gua lekap pada perut gua. Boleh tahan juga jurus budak ini.

Gua macam rasa pening. Gua fikir mesti serangan budak ini dilengkapi pisau racun yang tersisip pada pergelangan tangannya.

Penglihatan gua makin kabur. Dari tadi sebenarnya gua tak dapat pastikan macam mana rupa sebenar budak ini. Yang gua nampak macam dia pakai jersi Bahrain.



p/s 2: cantik gol Nazmi tu.gua harap ada la player malaysia baca 'artikel' ni




Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Tatabahasa

"Nombor empat, cukur takde", gua cakap pada lelaki india kurus itu. Dia dengan memakai kemeja, nampak stabil dalam segala urusan.


*      *      *

Siapa perlukan tatabahasa kalau cakap tak tentu hala pun orang boleh faham.

Nak becakap ni pun bukan hal main-main.

Karang bekicap.

p/s: mimpi seronok.. ihiks
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Nov 25, 2011

Johnny Punk Beroleh.. Lu tahu Beroleh di mana? (part 9)

Melati Swatzosksi

p/s: gua sampai dah tak tahu mana hujung, mana pangkal cerita ni.
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Nov 23, 2011

Nani

Dekat taman perumahan gua ada gua perasan satu merpati sejoli.

Nani dan Sodik.

Baru tadi gua tengok Sodik ngantor si Nani balik dari mana tah. Naik "harley".

Helmet?

Handal, mana nak pakai helmet.

Nani turun dari "harley". Terus cepat-cepat panjat pagar dawai tepi rumah. Berlari terus ke pintu kedua rumah. Pintu sliding. Sodik masih menunggu depan pagar. Enjin tidak dimatikan.

Nani yang sudah ada depan pintu memaling muka ke arah Sodik. Sayu wajahnya untuk meninggalkan Sodik sendirian.

Sodik pun masih menunggu lagi depan pagar.


*       *       *

Nani baru 7 tahun.










Gua rasa la.



p/s: zaman gua dulu mana pakai harley, gua pakai Norton

Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Nov 22, 2011

Penulis

Celik mata pagi-pagi ni memang macam banyak iblis betul.

Tak usah cakap pasal tahi mata la. Kita cakap pasal daun terup la. Bersepah betul dekat atas lantai. Ini la akibatnya kalau ada dek terup dekat rumah. Main solitaire pun jadi.

Gua tak bingkas macam selalu. Gua pandang siling senyum-senyum sendiri. Seronok betul semalam.

Gua pandang kanan ada satu sosok lelaki yang menghairankan gua. Hairan kerana setahu gua gua tinggal seorang. Tubuh yang agak tua. Rambut sudah keputihan sedikit. Raut mukanya yang lusuh. Matanya sedikit sepet dengan cermin mata model lama. Dengan baju batik ala hawaii. Mukanya persis kuat dengan muka Allahyarham Usman Awang. Walau gua samar-samar pagi itu.

"Kau nak menulis?", tiba-tiba si tua itu mengejut kebilan gua.

Gua terkebil-kebil lagi.

Tiba-tiba si tua itu bangun terus memberi satu tumbukan secara jatuhan dengan kekauatan graviti tepat dekat telinga gua.

"ARGGGGHHHHH!!!", gua tak pasti gua meraung kerana apa. Kerana sakit atau kerana takut.

"Kau nak menulis?", si tua itu bertanya lagi dalam jarak dekat. Mukanya betul-betul depan muka gua. Jaraknya hanya satu jari kelingking dari hidung gua ke hidungnya.

Gua diam.

Lama juga.

Gua buka mulut dan menghembus nafas pagi.

tepat pada hidung si tua.

Si tua terus ghaib.

p/s: kalau gua baru bangun tidur jangan tanya soalan bukan bukan. Gua boleh jadi wolverine tak pasal-pasal.

Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Handalan

Adam
Noah
Enoch
Eber
Saleh
Abraham
Lot
Ishmael
Issac
Jacob
Joseph
Job
Jethro
Moses
Aaron
David
Solomon
Elijah
Elisha
Jonah
Ezekiel
Zechariah
John the Baptist
Jesus
Muhammad

p/s: patut la ritu ada satu kawan saun aku pasal suke sangat.




Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Nov 21, 2011

Asra

"Mana Asra... Asra dah keluar la", komentator malaysia memang celake dalam hal buat kelakar..


kah kah.
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Nov 20, 2011

Pakai otak la sikit










Dah 5 post gua draftkan.

Takkan post ke 6 gua nak draft jugek.

*      *      *

"Aduh!!", pedih kepala gua.

Pantas betul pergerakan ninja itu. Berjaya menjentik ubun-ubun gua 100 kali tanpa sempat gua mengeleipkan mata.

Gua dah terhuyung hayang.

Kaki kanan gua segera mencari tempat berpijak yang stabil.

Hujung jari kaki gua mencuit sedikit lantai yang gua pun tak pasti kukuh atau tidak. Gua pijak saja. Ngam. Tak pecah.

Biasalah perlawanan ninja memang bukan tempat biasa-biasa. Paling biasa atas bumbung. Atap genting. Sekarang gua kat tempat paling biasa.

Ninja tadi gua tengok kejap hilang-hilang. Sekejap di kanan sekejap di kiri. Gua pasti ninja itu bukan tipu-tipu boleh hilang. Gua nampak sendiri. Bukan kata gua menipu. Tapi dah memang gua nampak.

Gua dari tadi kuda-kuda dah cantik.

Tinggal nak atur serangan.

Dari tadi gua tengok ninja tu asik kiri kanan kiri kanan sampai gua naik hapal pergerakannya.

Sakit dekat ubun-ubun gua dah pun hilang.

Tiba-tiba dekat celah jari-jari gua keluar besi yang kalau orang biasa tengok macam pisau ada macam pedang pun ada. Gua pun tak tahu dari mana besi tu boleh ada. Bila masa gua tanam susuk.

Di tangan kanan ada tiga pedang keluar celah jari, yang dekat tangan kiri ada lagi tiga pedang jugak. Gua yang dari tadi berdiri terus menjerit tiba-tiba.

AAAAAARRRGGGGHHHHHH!! macam Hugh Jackman.

"Woi bodoh!", ninja depan gua menjerit juga. berhenti juga dia main hilang-hilang.

Gua macam terkebil-kebil kejap.

PANGGG!!

"diam boleh tak?", ninja tadi suruh gua diam lepas lempang gua.

Muka ninja tu macam kawan gua pun ada.

Ninja tu terus berjalan menembusi dinding.

p/s: bende tah lu ni




Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Nov 18, 2011

50 jam

ini kawan gua dari Azerbaijan

Kalau ada 50 jam 8 minit.

Daripada gua cari 'reset' baik gua cari 'accelerator'.

Sibuk sangat nak 'kalau 50 jam' lu.

24 jam punya hal pun tak boleh hendel.

Sibuk nak cari 26 jam 8 minit lu.


*      *       *



Segar betul hari ni.

Gua ke halaman rumah.

Pagi-pagi dah pemandangan indah.

Jarang gua dapat tengok pemandangan macam ni.

Gua senyum stail macam Jason Statham kalau berlakon. Paling mirip macam dalam Lock, Stock & Two Smoking Barrels.

Gua kepal penumbuk ke udara melepasi aras kepala dengan jemari genggam menghadap ke muka. Gua hayun ke bawah sambil melipat siku dengan berakhirnya penumbuk separas pinggang gua. Kalau dilihat dari tepi boleh nampak seperti huruf L. Gua ulang tiga kali rentak hayunan. Kemudian diakhiri dengan satu knee-slide di atas tar hadapan rumah. Lu orang dengat memang macam sakit. Terai dulu. Sedap.

Gua pandang muka kawan gua. Dahinya berkerut.




p/s: kalau boleh gua nak bawak lu jalan dalam keadaan yang lebih seronok. Thank you and sorry
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Yes!











yes!





p/s: yes!
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Nov 14, 2011

Johnny Punk Beroleh.. Lu tahu Beroleh di mana? (part 8)

Johnny lantas sorong basikal. Makin dilayan si Melati ni makin macam punai. Ada baik kalau Johnny pergi menjerat burung. Untung kalau dapat Phoenix, boleh dijual ke funfair. Satu Phoenix boleh cecah 223 jongkong emas. Kalau nak dibela pun tiada guna. Phoenix ni makannya mahal. Susah nak dicari. Daripada dibela setakat untuk mati, baik la Johnny hantar ke funfair. Boleh juga budak-budak tengok binatang apa benda Phoenix ni.

Johnny sorong terus lalu depan Esso. Tak cukup sampai lalu ke depan Maktab guru. Jalan nak ke Maktab guru tu menaik bukit. Johhny sedikit ambil nafas. Letih juga rupanya Johnny ni. Ingat rebel-rebel tak nak naik motor dah cukup handal. Johnny tekad nak sorong terus ke bandor. Boleh tahan jugak la kalau berjalan kaki nak ke bandor kalau menyorong basikal dari depan Maktab. Jenis jalan kejap berbukit, kejap merata.

Yang si Melati tak sempat Johnny menyorong basikal sampai ke Esso, dia dah keluar henfon. Talifon siapa entah. Bukan jauh mana Esso dengan depan kilang tu. Kira kalau Johnny toleh tadi boleh nampak la Melati picit punat apa dekat henfon.

Melati terus galak berbual dalam talifon.


*      *      *


Suasana sunyi betul dalam hutan tu. Yang ada cuma pokok-pokok tuanya lebih kurang 1000 tahun semuanya. Besar belaka. Pokok-pokok renek melata tak dapat banyak. Yang ada cuma lumut-lumut melekat pada banir-banir pokok.

Effendi Mahmud jadi macam sasau. Tadi dia ada di kawasan kampung. Jenis belari dari Limah stail tak menengok belakang langsung. Tiba-tiba termasuk kawasan hutan. Macam hutan zaman jurasik.

Setahu Effendi Mahmud tak pernah wujud hutan sebegini di pinggir kampungnya. Paling besar pokok yang ada di bukit belakang kampungnya cuma sebesar 3 pemeluk kanak-kanak macam dia. Tapi memandangkan Effendi Mahmud baru sembilan ke 10 tahun macam tu barangkali dia tak pernah masuk jauh ke dalam hutan belakang tu.

Effendi Memandang sekeliling. Ada satu laluan yang nampak baru. Effendi tahu betul itu jejak gajah.

Effendi menyusur perlahan di kawasan laluan gajah itu tetapi masih menyorok di banir pokok. Takut-takut ada gajah yang menyerbu keluar dari lubang ke terjun dari atas pokok.

Effendi berjaga-jaga.

p/s: kamon pendi, kamon.
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Tulis la woi!

Dah dekat seminggu gua bukak tutup blogger ni.

Asal nak tulis je jadi macam iblis tu banyak je kat keliling.

cilake iblis

p/s: Syaitan musuh kita
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Nov 11, 2011

Subuh Sunyi

Shaari bangun pagi. Subuh. Taik mata macam melekat-lekat.

Shaari dengar azan jauh bunyiknya. Sayup-sayup. Shaari ke pintu yang tak berapa jauh. Dalam 3 kaki sahaja sambil Shaari melintasi Zabidi yang masih belum tidur. Zabidi sedang melayari internet, mencari bahan untuk projek akademiknya.

Shaari terus menghirup udara pagi. Kemudia menoleh ke Zabidi. Zabidi dari tadi rupanya memerhati kelaku Shaari. Lama juga mereka bertenung.

Shaari masih mengebil-ngebil dek kerana taik mata masih banyak. Nak dicungkil guna jari macam malas saja. Shaari biarkan Nanti ambil wuduk sambil la bersihkan niat hatinya.

Zabidi masih memandang Shaari terus.

"Kulit kau macam pokok", Zabidi sekonyong-konyong melepaskan kata. Wajah Zabidi serius.

p/s: Babi Zabidi
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Nov 8, 2011

Dari Mata Jonah

Bergegar dinding tempat Jonah bersandar membuatkan Jonah tersedar dari lena. Satu dengusan yang sangat kuat menggoncang gegendang telinga.

Kelilingnya gelap.

Jonah cuba berdiri. Tidak boleh. Lantai tempat Jonah berdiri turut bergoyang. Beralun. Tidak seperti tempat-tempat biasa di dunia.

Jonah sudah pergi ke bermacam-macam tempat di Eropah. Tiada yang seperti ini. Jonah sudah pergi bermacam-macam tempat di Timur Tengah, tiada juga seperti ini. Malah Jonah pernah ke Asia. Langsung tidak sama. Tanah ini agak berselut, semacam lendir, lembik.

Jonah terduduk semula.

Dengusan tadi reda.

Jonah tertunduk sendiri.


bersambung

p/s: kalau boleh gua nak belajar cepat-cepat bagi habis. Lepas tu, gua nak pergi berkelana ke negara orang.

Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Nov 4, 2011

Alih Bahasa



Baik bagi tau siapa punya kerja?

p/s: cis.. tak market langsung jadi Ayob bila translate..
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

MacGyver

Perhatian: Perbualan sudah dialih bahasa.

1980, Michigan.

Bahar merupakan satu-satunya pelajar Malaysia yang belajar di sana pada ketika itu.

Bahar dah masuk tahun akhir belajar di sana.

"Hernando, agak-agak dah habis belajar nanti kau nak buat apa?", Stevo bertanya kepada Bahar. Bahar dipanggil Hernando di Michigan oleh sebab rupanya yang seakan-akan orang Mexico.

Stevo pula merupakan sahabat setia Bahar di sana. Sering mengingatkan Bahar tentang keluarga di Malaysia. Dan Stevo merupakan seorang Yahudi. Tapi dalam persahabatan ini, Bahar tidak dapat lihat kisah-kisah kejahatan Yahudi yang sering diperbesar-besarkan oleh orang-orang Islam di Malaysia. Stevo tidak minum arak, tidak makan babi, tidak berjudi, tidak berzina. Yang membezakan Stevo dengan Bahar hanyalah Stevo tidak ada menunaikan solat 5 waktu. Namun Stevo ada juga bertafakur.

"Emm, entahlah, aku mungkin nak jadi guru sekembalinya aku ke tanah air", Bahar menerangkan. Hanya itulah pekerjaan yang boleh untuknya sementara mencari-cari kerja kontrak yang membayar gaji lumayan.

"Wahhhh!!, hebat betul!", Stevo bersorak. Sangat teruja.

"Kau pula Stevo? Habis belajar nanti kau nak kerja jadi apa?", Bahar pula bertanya.

"Aku bila habis belajar, aku nak balik kampung jaga ladang bapak aku!!", jawab Stevo penuh semangat. Penuh kebanggaan.

"Aik? kau belajar penat-penat 5 tahun sebab nak kerja dekat ladang je?", Bahar mula sangsi. Dia sudah menganggap Stevo manusia tidak normal.

"Laa? kami di sini memang biasa macam tu la Hernando.. Jangan kau berasa pelik.. Kami di sini belajar di universiti untuk ambil ilmu dan aplikasi.. ", Stevo menenangkan Bahar. Sambil memberikan senyuman.

Bahar masih tergaru-garu.

Sangat berbeza pemikiran orang-orang di Amerika.

"Kau jangan risau, kerja sebagai guru pun bagus, everyone has a role to play", senang Stevo menjawab.

Bahar cuma diam. Berfikir tentang bangsanya di tanah airnya yang masih berminat kepada hal kerja makan gaji. Kepada hal duduk di ofis. Banyak lagi bangsanya perlu lihat.

Stevo hanya senyum. Antara sinis atau persahabatan. Hanya Stevo yang tahu.


p/s: baru sekarang aku tahu apasal banyak filem-filem orang putih ni kalau kita tengok hero dia macam sangat serba boleh.
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Nov 2, 2011

Kalau aku jadi raja!!

Aku nak duduk istana bersama gundik-gundik.

Aku mintak rakyat bayar cukai. Siapa taknak bayar kena jadi buruh piramid.

Lepas tu aku nak beli kereta yang aku minat pakai duit rakyat. Duit tu semua aku tak buat berniaga langsung. Nanti habis mintak lagi kat rakyat. Kereta bukan yang murah-murah. Kereta yang mahal-mahal. Yang direka khas untuk aku sorang.

Lepas tu kalau ada majlis-majlis rasmi kena panggil, aku malas nak pergi. Aku nak pergi tempat-tempat yang aku suka je. Baik aku melancong daripada pergi meeting ke pergi merasmikan pondok wakaf.

Lepas dah membazir duit, aku nak suruh nak buat rakyat aku sakit hati. Biar tak puas hati. Lepas tu aku cakap padan muka. Dah aku raja. Suka hati aku la nak buat apa.

Lepas tu aku nak makan makanan enak-enak yang aku suka. Lepas tu karoke lagu yang aku suka. Kah kah kah.

Pergi mati sama rakyat. Kah kah kah.

*      *      *

Selalu kita bising pasal pemerintah.

Makan duit rakyat la hapa la.

Cuba kau yang kat atas. Tengok apa kau buat. Tak usah bising-bising la.

Silap-silap hari bulan kau suruh rakyat menari bogel.

Aku walaupun tak puas hati pasal pemerintah ke hapa ni, selagi dia tak cari masalah secara terang-terangan dengan aku, apa aku nak kisah. Bukan jadi kudis. Kalau aku bising-bising sekarang apa dia nak dengar?

Baik aku pergi makan, berak, tidur sendiri, lagi bagus.

Tapi, ikut masing-masing la nak fikir macam mana.

Pada aku, selagi orang tu ada title raja atau sultan, maknanya dia telah dipilih tuhan untuk mengawal sesuatu tempat.

Selagi dia tak murtad atau jadi penentang tauhid secara terang-terangan, aku terima dia sebagai pemerintah.

Bukan wujud aku untuk cari salah pemerintah.

Banyak lagi hal lain aku nak fikir.

p/s: mari sepak telur rusa. bende sial gua tulis hari ni? ni bukan gua ni
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Nov 1, 2011

Rock

Gua tengah duduk seorang diri dekat satu stesen bas. Dekat sebelah gua ada seorang perempuan. Sebelah dia lagi ada satu orang tua.

Perempuan itu tak berapa menarik perhatian gua walaupun hanya berpakaian seluar pendek kecut parat atas peha dan hanya pakai baju yang semacam coli. Gua tak hairan. Dunia dah nak kiamat. Gua harus tenang.

Manakala pakcik itu lagi tidak menarik perhatian gua. Gua tak ingat betul dia pakai baju apa. Seluar dungaree.

Gua macam biasa. Kalau dekat kawasan ramai orang gua takkan tak tentu hala bakar rokok.

Gua pergi ke satu sudut berdekatan tempat gua duduk. Di situ ada satu tong sampah yang dilengkapi dengan tempat ketis rokok. Gua perlahan seluk saku keluarkan kotak rokok Surya 16.

"tinggal lagi 2 batang. cis.. gua mesti hati-hati ni", gua cakap dalam hati. Sebatang gua bakar.

Gua perhati keliling. Cuaca hangat-hangat pagi. Seronok. Rasa hidup.

Perlahan gua hembus asap agar nampak alunan angin sekitar. Silau-silau pagi itu menyegarkan.

"Dik", satu tangan menyentuh bahu gua.

Gua toleh.

"Ada rokok lagi?", pakcik tadi yang duduk selang satu perempuan dengan gua tu rupanya.

Gua angguk. Macam dipukau.

Gua tahu gua tinggal sebatang je.

Tapi gua seolah-olah macam kena jampi selepas ditepuk bahu tadi.

Gua hulur kotak rokok.

"Pakcik dulu main muzik...", sambil mulutnya mengemam rokok. Kemudian tangannya pula membuat isyarat 'lighter, gua nak lighter'. Gua sambung kena pukau. Gua hulur lighter.

Gua terangguk-angguk.

"Pakcik dulu main muzik blues, kemudian pakcik main progressive rock.", pakcik itu terus bercerita. Mulutnya penuh asap, terhembus-hembus di kala bercerita.

Gua diam saja sambil sedut-sedut sikit rokok. Gua dengar dengan teliti.

"Masa main rock, pakcik bukan main rock lagi. Pakcik pakai seluar leather. Jangan cakap pakcik main-main", sambil mengeluarkan dompetnya. Dikeluarkan satu persatu gambar-gambar yang disisip kemas dalam dompet.

Betul. Memang rock. Pakcik ni memang rock. Gua perhati gambar-gambar lamanya.

Sekarang. Gua perhati pakcik ni atas bawah. Sangat tak rock. Setakat pakai seluar dungaree baju kemeja Arrow. Tak rock. Rambut pun sikat tepi leper. Rock kebende.

"Memang la sekarang kamu tengok gaya pakcik tak rock, tapi hati pakcik rock lagi", sambil menepuk-nepuk dadanya.

"Cilake, tahu-tahu je gua nak sound", detik hati gua.

"Rock ni bukan dari gaya je dik, attitude, hati semua tu ada nilai rock sendiri, kau jangan ingat imam kampung tak rock, rock jugek diorang tu.", panjang betul pakcik ni berbual. Gebang apa entah. Gua merewang sekejap.

"Macam kamu ni, pakcik perhati dari tadi. Memang rock. Tapi dari gaya je. Entah rock entah idok dalam tu", makin babi jugek pakcik ni dibiar. Gua diamkan.

"Cik..", gua panggil pakcik tu.

"Apa dia?"

PANGGG!

Gua lempangkan aja orang tua tu. Panjang naa bebel. Gua tahu la rock tu apa.

Stail nak mintak rokok bual pasal rock. celaka betul.

Gua terus jalan. Pakcik tu terus menggelupur tepi tong sampah.

Semua buat tak endah.

Pakcik terus menggelupur.


*      *      *



Gua buka almari pakaian gua.

'Rock' betul bau dia.


p/s: "rock betul bau seluar kau", ada satu kawan cakap.

Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Oct 30, 2011

Kalau aku jadi raja





nanti gua bincangkan hal ni.
p/s: penat belum habis


Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Oct 27, 2011

Johnny Punk Beroleh.. Lu tahu Beroleh di mana? (part 7)

ini Johnny.



"wooossshhh!!!", bunyi angin

p/s: keh keh keh
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Oct 26, 2011

Lelaki romantis

Balik dari menjamah makanan ala barat, gua menonong ke satu stesen minyak.

Gua test lampu signal kiri.

"Amboi, menyala", gua macam kagum. Selama ni kalau nak ke kiri gua kena lambai-lambai tangan. Macam barua.

Gua lekas ke kaunter lepas berhenti motor.

"Adik, dah makan ke belum?", gua terdengar seorang lelaki yang agak berusia menanya kepada penjaga kaunter tu. Wanita. Dari gaya, macam masih bujang. Gua terus pasang telinga.

"Dah kenyang", perempuan itu jawab. Barangkali memang sudah kenyang memandangkan tubuh badan yang agak berisi.

"Ingatkan belum makan, kalau belum ingat nak belanja tadi", lelaki yang berusia yang berusia itu terus lagi dengan konversasi yang agak bergaya. Suara menjadi semakin gedik berisi. Pada hemat gua, lelaki itu agak power.

Perempuan penjaga kaunter itu senyum simpul.

Lelaki berusia itu sengih-sengih sambil berbunyi 'hehe.. hehe'.

Gua tunggu dengan tekun. Kerana gua tiada hal yang perlu dikejar. Melihat drama cinta secara langsung adalah lebih seronok berbanding isi minyak dengan cepat.

Lelaki itu terus ke kereta sambil toleh-toleh sedikit dan sengih-sengih.

Gua di kaunter, letak RM2 dan tuding jari pada motor gua.

Gua sengih sendiri masa isi minyak. "Lelaki berusia memang handal memikat".

p/s: Gua ingat nak jadi lebih berusia lah.
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Oct 24, 2011

Mana pergi otak kau?

Asal nak tulis je otak out..

Fak.

Gua nak hepi-hepi. Menumbuk langit. Menyita pelangi.

Segala-gala bergerak terus terus terus.

Mengorbit pantas. Macam serangga melata.

Cis. Torpedo.

Tango.

Tiada kejutan.

Oh Russel. Bukankah begitu?

Maaf aku bukan hooligan.

Steph, kau cinta pada aku?

Genggam prejudis.

Tontonan hampa.

Kalau kau rela minum, silakan.

Malam ini kau ambil kondom. Esok kau buang.

Hari hampir tamat. Besok yang belum pernah wujud.

Tapi aku pernah tahu segalanya.

Dari seawal kisah Adam hingga ke kisah Masih.

Kalau dihinggap petir pun belum mati.

Yang namanya 'aku' itu terus mengorbit lagi.


p/s: 'aku' yang mengaku 'aku' mana duduknya?
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Oct 22, 2011

LomograPERT: Scanning Scanning Scanning

Lama jugek gua tak menulis pasal Lomografi. Last dulu pasal scan film hasil dari Horizon Kompakt. Kali ni gua eksperimen sikit lagi.

Ada orang bagitahu nak scan filem cross process ni kena scan as positve film. Lepas tu invert dekat Photoshop. Layankan aja.

 
Kali ini semua hasil dari Yashica FX-7. Filem Lomography X-Pro 100. Kaler cross process untuk filem ni gua tak dapat yang ori. Jenis scan try n error. Tak semua gambar dapat terang. Ada yang gua terangkan balik dalam photosop. Dan gua dah mula terfikir, macam mana kedai buat scanning?

Macam mana semua gambor dia boleh dapat kalau guna satu setting saja. Gua syak diorang seting satu-satu gambor. Keh keh keh.

p/s: amik masa jugek menatang ni. Bila gua nak buat assignment
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Oct 20, 2011

Syatain

Kawan: kau dah makan?
jom makan

Gua: blum mari

Kawan: 930
mana mau?

Gua: xtahu
bgtau tnpt

Kawan: sofia
930

Gua: chare jugek
orait2

Kawan: jumpa di sana jangan lewat kerana lewat itu perangai syaitan

Gua: saya syatain
babi salah eja
nampak naaa manusia


p/s: kalau dah manusia tu manusia jugek..kawan gua ni penah jadi cikgu sementara. Sayur jugek dia kene kencing dek budak sekolah
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Oct 19, 2011

Akhbar Elektronik

lama gua tak baca akhbar.

Apatah lagi akhbar elektronik.


Baru tadi gua buka bharian.


Gua tak baca pun.


p/s: jangan tanya gua pasal masalah negara. Gua tak tahu.


kadang editor akhbar elektronik ni bagus jugek. Dah takde isu sangat le tu.



Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Oct 18, 2011

Ahmad

Ahmad ke seven eleven untuk beli cerut. Tiga ringgit.

Ahmad beli pakai duit belanja sekolah. Ahmad kumpul dari awal minggu.

Ahmad nyalakan cerut.

Ahmad 'tarik' sekali. Belum sempat hembus, Ahmad 'tarik' lagi.

"Macam nak mati", keluh Ahmad.

Ahmad hembus lega. Mata Ahmad dah 'menyaga'.

Ahmad tak puas hati.

Ahmad 'tarik' lagi. Kali ni Ahmad nak 'tarik' tiga kali. Ahmad 'tarik' lagi. Ahmad 'tarik' lagi.

Ahmad berbuih mulut. Ahmad mati.


p/s: ni cerita betul. Kawan gua nama Ahmad baru cerita kat gua pagi tadi masa sarapan.


Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Graffiti

Kata Sapik gua lukis beckham.. tapi sebenarnya gua lukis muka gua.. cis.

p/s: kadang-kadang belajar pasal torque boleh buat gua jadi pelukis.
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Oct 15, 2011

Body 97'

"kau tengok ni, kau tengok ni", kata Naim.

Gua toleh.


"tengok ni aku ada 'body'", sambung Naim sambil menyinsing lengan dan buat gaya Popeye. Sambile menyeringai menampakkan baris-baris gigi muda yang ada juga yang 'totot'.

Berkerut dahi gua seketika.

Gua tak campur sangat hal-hal bina badan masa dulu. Gua lebih kepada kajian teradap material, metafizik, ketamadunan dan juga psikologi.

Tapi kebanyakan budak-budak lebih into kepada hal-hal 'body'.

Gua pun tengok gusti, tapi tidak pula gua memuja-muja penggusti macam gua puja penyanyi perempuan yang cantik-cantik. Dalam hidup kena jaga etika. Kalau tak, tak ke mana.

Lebih-lebih lagi bab 'body' ni. Boleh membawak ke isim. Silap-silap hari bulan jalan mengundur. Itu gua malas nak serius. Gua setakat menengok.

Penyudahnya gua angkat isyarat 'jempol' dan senyum kepada Naim.

p/s: apa tandanya kalau gua dah mula mimpi kawin-kawin?
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Oct 14, 2011

Betting

Gua teringat ada satu tahun dulu gua pernah betting bola. Gua pun tak paham apa benda sebenanrnya betting bola ni main dia. Gua suka-suka je. Biasa kalau betting menang akan dapat habuan yang menguntungkan. Biasanya la.

Tapi gua tak berapa pandai betting.

Gua pertaruhkan duit juga. Tapi kalau gua menang, gua yang bayar.

Macam bodoh.

Tapi gua dah cakap macam tu nak buat macam mana.

Lu boleh bayangkan dalam satu rumah ada 7. Daripada tujuh, 3 orang penyokong kuat Manchester United, 3 lagi sokong sukan snuker dan dart, dan gua seorang sokong Liverpool.

Jadi gua amik jalan bertaruh kalau Liverpool menang lawan Manchester United pada hari tu, gua akan belanja satu rumah makan Pizza Hut.

Dan gua menang.

Sejak dari hari tu gua dah tak betting. 

p/s: siapa berani betting dengan gua?!! lai aaaa!!
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Oct 13, 2011

Kau tahu tak?

DUSSSHHHHH!!!!

Imam Johari tersenyum.

Khalid terduduk. Sambil memegang mukanya.

"Marah aku pasaipa?!", Khalid mengentan.

"Kau tau tak kau akan berjumpa aku ni hari?", Imam Johari bertanya dengan tenang sambil menghulur tangan membantu Khalid bangun semula.

Khalid menggeleng kepala.

"Kau tahu kau akan kene pukul dengan aku?", Imam Johari bertanya lagi. Berseri-seri mukanya. Macam baru menang loteri.

Khalid geleng lagi.

"Itu lah yang orang panggil qada' dan qadar.", tenang sungguh jawapan Imam Johari. Imam Johari terus ghaib lepas habis perkataan 'qadar'.

Khalid terkulat-kulat. Keseorangan di padang pasir.


p/s: gua semalam terbang jumpa satu makwe. Comel betul. macam seorang pengawal keselamatan di satu institut pengajian.

Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Oct 12, 2011

Bunga & Hari Jemaat

Hari jemaat lalu, Bunga bawak kereta hitamnya kesekolah..

Bunga pegi sekolah pkol 8 pegi..
Kelas bunga setat pkol 8.30..
Bunga parking kereta 8 suku pegi..
Bunga parking di parking keta setuden

Bunga masuk kelas..
Bunga belajar supernode!
Habes kelas bunga pkol 10..
Bunga pegey makan..

Asalnya Bunga dah tade kelas
Tapi Bunga setuden repiet ilmu hisab..
Bunga kena pegi kelas repiet ilmu hisab..
Bunga masuk kelas ilmu hisab lewat sebab Bunga pegey makan kat kantin..

1030 kelas ilmu hisap setat..
Bunga tak masuk lagi kelas ilmu hisab..
1059 baru Bunga sampai kelas ilmu hisap..
Kelas ilmu hisap tingkat 13..

Ok.. Bunga belajar limit-limit..
Bunga bengang, Bunga kena belajar benda sama dua kali..
Tape Bunga sabar..
Bunga amik gunting..
Bunga bukak saloon utk diri sendiri kt belakang kelas..
Bunga potong rambut cabang bunga..
* pemalas punya Bunga! Belagak tak maw belajar!

1230 kelas ilmu hisab habes..
Ok Bunga nak balik..
Bunga malas nk melepak-lepak hari jemaat ni..
*bagus betul bunga xkuar ngeteh

Bunga bawak kete hati-hati
Sampai rounbot..
Bunga duduk line tgh..
Rounbot tengah jem!.. Dem!
Tetiba ada keta Saga bml sailang jalan Bunga..
Saga bml tu nak g kiri..
Dgn pantas lepas sailang Bunga..
Tetiba saga bml tu brek..
Bunga dengan tegamam tekan brek dalam halaju 20km/j..
2 saat lepas tu Bunga dengar bunyi..
Bunyi bunga api kat langit.. * ok ini gua tipu!
Doom.. Bunga dapat buah tangan lagi..
Bunga senyum tergejut..
Tape puas ati kalau dapat pun bukan dari orang misteri lagi.. Bunga redha..

Ok, Bunga tergejut, tapi bunga cool..
Bunga jalan depan sikit..
Bunga parking tepi..

Ok bunga keluar kete..
Kelihatan makcik / nenek..
Pakai tudung macam mak limah keluar dari kete..
Bezanya rambut kaler merah darah..
*fuyoooo, rok makcik ni..

Bunga pegey tanya makcik..
" Makcik ok ✖ ? , makcik cedera memana? "
" Mak cik ok ja.. Adik ok? Tu la tadi orang depan berek mengejut" jawap makcik tu..
" Owh takpalah.. Nk buat mcm mana.. Takpalah kete saya sikit je lampu retak.." Kata bunga
" Hurm takpalah.. Makcik pun bumper sikit ja "
" Mintaak maaf ya makcik " jelas Bunga lagi
Makcik tu masuk kete senyum, pastu blah.. Kelihatan makcik tu nak cepat, bunyi loceng kerete kedengaran jalan dihalang di belakang..

Bunga dalam keadaan tegamam.. Bawak kete balik umah terus sambil gigil-gegel..
Sampai rumah bunga check buah tangan yg makcik bagi..

Chantek kan buah tangan dari makcik T_T




p/s : berhati-hati di jln raya! jahanam! apa salah bunga pada hari jemaat?
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Oct 11, 2011

Makanan

"Dapatkan z-transform", arah Dr. Moit.

Gua dekat belakang. Nampak tak nampak persamaan yang ditulis di papan putih. Sebenarnya gua pun tak berapa dengar sangat apa benda yang Dr. Moit cakap. Gua cuma dengar pasal z-transform. Tapi dari jauh nampak lagi ada kumat kamit mulutnya.

Gua cuba jugek la.



"Ah, partial fraction... ini 'makanan' abang ni", gua dah mula riak sambil capai kalkulator.

"Siap guno kalkulator... makanan apa?", sindir Tuas.

"Babi", gua hempas kalkulator.



p/s: celaka betul. banyak betul gua lupa pasal pelajaran lepas-lepas.
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Oct 10, 2011

Habit


p/s: bukan gua
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Oct 6, 2011

Kakak gua dan bolasepak

Bila gua susur-susur balik tahun-tahun gua kecil. Gua teringat ada satu tahun gua pernah pakai baju Arsenal. Warna kuning. Masa tu baju tu ada tulis SEGA. Gua darjah berapa gua tak ingat.

Tapi yang paling gua ingat pasal hal kakak gua. Gua tak tahu sangat pasal bola sepak sebenarnya waktu gua pakai baju Arsenal tu, tapi kakak gua yang sorang ni tahu betul arena bolasepak luar negara. Lebih kepada bola sepak di England.

Gua kalau masuk bilik dia penuh poster pemain-pemain bola kelab-kelab bolasepak di England. Yang gua ingat ada poster Dennis Bergkamp, Michael Owen, Petit, Fandi Ahmad, Ole Gunnar, Seaman pastu siapa tah lagi. Gua mana la nak ingat. Yang Fandi Ahmad tu barangkali tinggalan kakak gua yang sulung. Tapi yang gua ingat poster satu tim Arsenal tahun 97-98 kalau tak silap. Yang gua perasan kakak gua ni more to Arsenal. Zaman tu barangkali zaman Arsenal. Zaman Tip Top.

Dia punya obses gua ingat sampai beli jersi. Order dari mana gua tak tahu. Zaman tu mana nak dapat gred AAA ke hape macam sekarang. Gua ingat dia order dari majalah bolasepak la. Masa tu pun kalau gua baca majalah bolasepak yang dia bawak balik pun bukan gua paham. Semua cakap orang putih. Barangkali dari situ dia order kit Arsenal. Masa tu jersi penaja Dreamcast. Tapi masa tu gua masih tak faham erti bolasepak. Gua cuma tahu kereta Dash.

Zaman tu jugak mana ada Astro. Kakak gua ni kalau menengok bola cuma tengok highlights je. Tengok gol. Masa tu kalau dapat tengok pun siaran dekat TV2 la rasanya. Zaman iklan ada gambor Beckham pakai baju penaja SHARP. Tapi tayangan waktu malam, jadi gua pun tengok ala kadar. Kakak gua je la taksub. Yang gua tahu masa tu cuma baca komik Dragon Ball.

Tapi zaman tu je la kakak gua layan bola sepak. Macam la bapa gua. Tak habis-habis dengan Ardiles dengan Ian Rush. Itu je hero bola sepak dia. Kalau sekarang yang bapa gua sebut pun cuma Zidane. Kakak gua kalau ditanya mungkin hero dia Bergkamp.

Kalau tanya gua, hero gua yang lama-lama cuma Goku. Kah kah kah.

p/s: gua macam rindu rumah lama gua.

Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Oct 4, 2011

Kitai




"Why should i be quiet?"
- Tun



keh keh keh

p/s:...
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Oct 2, 2011

Kue Teow

"Tak, pukul berapa nak pergi kedai? aku nak ikut", Mat yang masih bertuala berbunyi. Pukul empat petang masih lagi betuala. Nak jadi hapa.

"Kejap lagi", si Botak masih bersiap-siap.

Mat sambil tekais-kais baju dalam almari. Nak kata usang tidak. Tapi nampak usang akibat baju yang tidak disusun rapi. Biasalah bujang.

"Dah jom", si Botak mengajak Mat.

*       *       *

Botak dan Mat naik motor. Botak yang menjadi penunggang.
Lama jugek mereka menunggang. Ada dalam 15km.

Mereka tiba di depan kedai komputer.

"eh apasal ke sini?", Mat menanya.

"Aku nak beli PC", si Botak jawab sambil kaki dah mula bergerak menghala ke kedai. Nampak gelojoh.

"Aku nak beli kueteow je", ujar Mat.

p/s: Projek Sarjana Mude.. ceh..
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Sep 30, 2011

Balik-balik macam tu. Puih!!

Ada satu kawan berbual dengan gua tentang hal keluarga.

Dia cerita ada satu sepupu dia nama mirip nama gua.

Gua tak ambil pusing.

Dia cerita pakcik dia duduk dekat kampung gua.

Gua buat rilek tak ambil pusing sangat.

Dia cerita pakcik dia nama Yusop.

Gua buat biasa.

Dia cerita pakcik dia join ada satu persatuan yang gua tahu.

Gua buat rilek. Tapi macam nak menanya.

"Eh anak dia ada nama Ahmad ke?", gua soal kawan gua.

"Aah", kawan gua beritahu.

"Cilake, itu kawan gua le masa kecik dulu!!", gua cakap stail jerit seronok ke apa pun gua tak tahu.

"Balik-balik kalau bual dengan lu, susur-susur salasilah keluarga berkait kait dengan gua.", gua sambung. Gaya macam batak pun ada. Sial betul punya seronok.

p/s: kadang gua kesian tengok kawan-kawan gua, macam-macam masalah diadu kat gua. Tapi solution gua selalunya suruh kawan-kawan gua senyum. Gua takde cara lain selain itu. Maaf kawan-kawan. Bukan gua nak suruh lu orang jadi orang gila senyum sorang-sorang ke apa benda, tapi sekurang-kurangnya senyum kerana lu orang masih bernafas. Dan gua pun ada macam-macam masalah. Kah kah kah..
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Sep 24, 2011

Khairol.. khairol..




"Kenny Dalglish mengatakan Andy Khairol tidak £ 35juta flop - dan tips dia menjadi patung Kop."
-The Sun
Macam babi main kau Khairol..

Gaya Bahari selepas skor

Bahari main sikit punya bagus. Khairol jugek disuruh main sampai le habis.

Bangang.

Bahari bahari.. Kau la cinta hatiku

p/s: off topic: kadang gua perati Torres ni macam Johnny English pulak.. Tak pasal-pasal sawan kad merah.. kah kah..

Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Sep 21, 2011

Nippon




きみがよは
ちよにやちよに
さざれいしの
いわおとなりて
こけのむすまで

Kimi ga Yo wa
Chiyo ni Yachiyo ni
Sazare-Ishi no
Iwao to Nari-te
Koke no Musu made

"ok, apa 2-0", kata kawan gua nak sedapkan hati.
p/s: ........
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Sep 19, 2011

Suprise

Tadi ada satu kawan mintak tolong sama gua.

"Pert, minggu depan nak mintak tolong sikit kalau lu free la", bukan main bersimpang siur dia punya kosa kata nak mintak tolong dekat gua.

"Apa benda?", gua tanya balik. Jenis gua bukan rajin sangat nak tolong hal remeh temeh.

"Camni, minggu depan gua nak buat suprise la", kawan gua macam sekat-sekat nak cakap.

"Makwe?", gua tanya pendek.

Kawan gua angguk perlahan. Muka macam merah-merah. Gua macam nak tampar.

"Camni", gua mulakan.

"Camne pert?", kawan gua dah menyasar-nyasar nak tahu apa benda yang gua nak cerita.

"Sababr la babi", gua tengking.

KAwan gua diam. Muka tekun betul.

"Camni, lu belikan sate babi kaw makwe lu. bagi dia makan sampai habis, dah habis baru lu bagitahu itu sate babi", gua terangkan panjang lebar.


p/s: kah kah kah.
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Elijah, duit raya dan duit raya lagi

Musim hari raya puasa memang sangat diminati kanak-kanak seperti Elijah. Masa ini la nak kumpul duit raya. Masa ni la nak mencuba pelbagai jenis air berkarbonat. Masa ni la nak mencuba pelbagai jenis kuih raya. Masa ni la nak mencuba masuk rumah orang-orang kaya yang tak dikenali.

Elijah suka jalan sorang. Elijah tiada kawan.

Hari raya puasa ke-18, Elijah pergi beraya. Elijah masih tekun beraya. Elijah pakai baju sukan, seluar sukan.

Elijah pergi ke suatu rumah. Depan rumah ni banyak betul motor. Nampak macam rumah orang-orang bujang. Macam jenis rumah brader-brader yang makan daging manusia.

Elijah buat kental. Elijah beri salam.


"Assalamualaikum!!!", Elijah suara lantang tapi biasa la suara belum baligh.


"Waalaikum salam", sorang brader buka pintu keluarkan kepala sikit dari rumah. Brader tu angkat kening sikit gaya orang macam nak tanya 'nak apa?'.


"Nak raya", Elijah buat buat muka suci.


"Takde kuih raya", brader tu cakap.


"Takpe takde kuih raya pun takpe, bagi duit raya", Elijah mula macam nak merompak.


"Duit raya pun takde", brader tu balas malas-malas.


"Abang tipu, abis hari-hari abang beli makanan pakai duit apa", Elijah berkeras.


"Hmm", brader tu malas layan. Biar je Elijah depan pintu rumahnya.


Elijah tunggu 5 minit.


Elijah bosan.


Elijah balik.

*      *      *


Hari raya ke-21.


Elijah dah siap sedia hari ini. Tinggal satu rumah je dekat taman tu belum dia gegar. 3 hari lepas Elijah tak dapat satu hapa pun dari rumah tu. Kali ni Elijah nekad.


Elijah jalan sorang. Elijah tiada kawan.


Elijah jalan sampai rumah yang banyak motor. Nampak macam rumah brader-brader. Pintu terdedah. Dari luar, Elijah dapat lihat seorang brader rambut mohawk, sorang brader boyot, sorang brader kerimping sedang main gitar, sorang brader dahi luas. Elijah ushar lama. Persis gaya kucing hutan nak menerkan burung wak-wak.




"Assalamualaikum", Elijah beri salam jugak. Mungkin Elijah dah dapat taktik bagus.


"Waalaikum salam", semua brader-brader tadi jawab salam.


"Kau nak raya ke dik", brader dahi luas tegur Elijah.


Elijah angguk kepala perlahan.


"Masuk la", pintas brader yang boyot sedikit, sambil membetulkan duduknya. Memang boyot betul brader tu.


Elijah geleng-geleng cebik bibir.


"Woi kau ni budak aritu kan?", tanya brader yang kerimping main gitar tu.


Elijah angguk.


"Woi masuk le, makan ni", tegking brader mohawk sambil menunjuk ke arah satu telap almond london. Terkebil-kebil Elijah, hati mahu tapi Elijah tak cukup kental nak masuk dalam rumah brader-brader tu.


Brader mohawk tu ambil telap tu hulur dekat Elijah yang masih duduk kat pintu.


Elijah rakus makan.


Elijah lahap.


"Abiskan je", kata sala sorang dari brader-brader tu.


Elijah makan lagi.


Tinggal dua je.


Elijah tunggu.


Elijah tunggu duit raya.


Brader-brader tadi buat tak tahu.


Brader-brader tadi dah bual benda lain.

Elijah keseorangan. Elijah tiada kawan.

Elijah tunggu lagi.

Tiba-tiba seorang brader turun dari tangga, brader tu pakai cermin mata. Dari situ Elijah dapat tahu yang brader tu rabun.

"Kau ni pehal?!", tiba-tiba brader pakai cermin mata tu tengking Elijah dan terus tutup pintu dengan cara hempasan.

Elijah terkebil-kebil keseorangan.

Elijah balik.

ELijah hentak-hentak kaki dekat laman rumah brader-brader tu tanda protes.

Brader-brader tu kedengaran terus berbual-bual tanpa mengendahkan duit raya ELijah.

p/s: Elijah ni kental betul henjut dtg umah gua smpi dua kali
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Sep 18, 2011

Bookies

Perhatian: maaf kali ni versi sms dan tajuk takde kene mngene sangat pun

Pukul 11 malam hingga pukul 1 pagi

Boya: Lu kt kedai kamal ke?
Gua: A'ah
Boya: Ramai nak mampus. Nsb baik ada hihgbury.
Gua: Kah2. bdk hgbury pn psg gme mu
Boya: Bodoh apa game arsenal smlm. Bodoh punya liverpud tak boleh makan spuds. Bangang bangang bangang. Season dpn arsenal champ. Lpool 2nd. Tp liga bawah la.
Gua: Tetek kau. Bokis la babi.
Boya: Bokis apa benda sial
Gua: Bookies
Boya: Power sgt ni mu. Kah kah kah kah kah kah kah kahkah kah kah kahkah kah kah kahkah kah kah kahkah kah kah kah
Gua: 2 atak 2 gol. chel 15 atak 0 gol.
Boya: Bookies will tear u apart. Bet til u broke, love.
Gua: Fak bukis. Maleh layan epl dah.
Boya: Baik layan gosti la ini macam.
Gua: Dah tambh malas btol. jgn adik lu join mu sudah.
Boya: Dia mu. Kah kah kah mcm anjing. Bkn main seronok.
Gua: Bebal lu xajar elok2.. Ceh. Baler baler
Boya: Gua dah ajar dah. Pengaruh media lg power.
Gua: Anjing. Randy orton lg power.
Boya: Che guevara dulu main keeper sebelum dia join revolusi.
Gua: Tahu dah.. de gea ada bela jin.
Boya: Hitler sbenarnya cuma ada sebiji kerandut zakar, bukan dua.
Gua: Tahu gak.. Queen sbnrnya ad kote.
Boya: Frontman Suede dgr cite biseks.

Boya: Walaupun beatles berasal dr liverpool namun diorg tak amek port lgsg psl scene bola sepak liverpool. Sama jugak perangai mcm abdul ghani othman.
Gua: Gila ke hapa kau?
Boya: Berita artis: izma dan naim marinin kembali menjalin hubungan cinta.
Gua: Kah kah.. gua dah bjet artis btol.
Boya: De gea ni menjadi btol mlm ni. Tak mcm keeper pilihan ketiga spanyol, jose manuel pepek reina.
Gua: Sama juge ngn tores
Boya: Laju juga tores score
Gua: Kan..
Boya: One hit wonder
Gua: Kejap je magis dia tu.
Boya: Ramires muka mcm somalia. Hensem sikit je dr gervinho si dahi.
Boya: Diam la anjing
Gua: Kau la bgsat diam.
Gua: Bdoh runi kasut licin.
Boya: Kan gua dah ckp one hit wonder.
Gua: Dah agak. kah kah.
Boya: Si pukimak runi tak tau penat ke kat mana mana ada dia
Gua: Dia ada klon.
Boya: Berbatov sebenarnya main ke tidak? Eh byk plak berbual.
Gua: Berbatov pki jersi runi
Boya: Gila, gila game ni. Boleh sakit jantung
Gua: Diorg bdoh finishing.
Boya: Tores plg bebal.
Gua Bgus lg adibyor.
Boya: Dia score td?
Gua: Aah
Boya: Fuckin football whore

Nama saya Lee Probert. Panggil saya Pervert.

p/s: bangang tak bangang main sms dengan laki-laki
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Prejudis

Dalam perjalanan ke Melaka.

Berhenti di simpang empat. Ada lampu isyarat.

Gua dalam kereta. Lori lalu sebelah. Apek memandu.

Gua malas layan apek tu. Sebab dia ushar gua lain macam. Barangkali orang berpeganganan seks sejenis.

"Balik ke?", tiba-tiba apek tu tegur gua.

Gua tak jawab cuma gua geleng kepala.

Gua teruskan perjalanan.

*       *       *

Malam tu ke Banda Hilir.

Ada satu keluarga muda juga macam gua melancong barangkali.

Ada suami, isteri dan anak kecil mungkin umur dalam 2 tahun. Juga terdapat orang lelaki yang lebih tua. Dalam lingkungan 50-an. Gua anggap dia tu adalah datuk kepada budak kecil.

Tiba-tiba sedang mereka tangkap-tangkap gambar anak kecil itu. Anak kecil itu berjalan menuju gua. Tapi ibunya menarik supaya anaknya tidak menghampiri gua. Gua senyum.

Mereka terus lagu tangkap-tangkap gambar di kawasan gereja merah tu. Menara jam tu. Apa entah lagi, gua cuma duduk saja.

Tak lama, budak kecil itu datang lagi ke arah gua dengan langkah lebih laju. Tapi masih dihalang oleh bapanya pula. Gua senyum lagi.


Lebih kurang 10 minit lepas tu, gua berangkat.

*      *      *

Salah ka gua rambut macam ni?


Semua nak pandang gua pelik. tahik.

p/s: tengok nanti gua bikin satu benda yang boleh membantu umat manusia dan rambut gua macam ni. puih!!
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Sep 16, 2011

Ulangtahun

Pada suatu tahun, zaman hitam putih. Di kota London.

"Oi! Rahman, saya mahu kamu bikin satu speech bagus-bagus bagi orang-orang Malaya dengar", kata satu orang lelaki Inggeris pekat slanga Britishnya. Orang inggeris bermisai putih lengkap dengan pakaian diraja British.

"Speech pasal apa Sir?", jawab Rahman. Rupanya lelaki itu berpangkat 'Sir' di tanah inggeris. Mungkin balachi kepada Queen.

"Queen mahu kamu pengruh minda masyarakat Malaya supaya bikin gabungan Persekutuan sama jajahan Syarikat Hindia Timur di Borneo, ada boleh Rahman?", lelaki inggeris itu jawab panjang lebar sambil menggentel misainya. Kelihatan lelaki inggeris itu memperbetulkan duduk di atas kerusi kerawang kemasan Inggeris. Dia nampak kurang selesa dengan pakaian diraja itu. Barangkali gatal.

"Oh itu macam, boleh Sir", Rahman pantas jawab. Mengikut sahaja.

Rahman ni dengar ceritanya macam king la juga dekat Tanah Melayu tu. Dia suruh itu ini dekat orang-orang Malaya. Bikin macam-macam la pada zaman tu. Orang-orang Malaya pun ikut saja. Macam tiada otak.

"Bagus Rahman, nanti saya bagi duit", orang inggeris itu berkata lagi sambil dihabisi dengan hilai tawa macam pukimak. Jenis ketawa ada bunyik babi ujung-ujung dia.

Rahman ikut ketawa.

kata orang muke rahman macam ni


p/s: ni cerita mana tah gua amik.
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Sep 15, 2011

Gusti dan Toyota

Ada satu malam tu, Ijat pergi beli woofer. Naik kereta Kudut. Gua sama Bun duduk saja dalam kereta. Kereta Proton.

Balik beli woofer, pergi makan. Dekat 25.

Mamak pasang game Negeri Sembilan lawan Terengganu.

Tak lama ada pakcik. Pakcik janggut dia putih.  Rambut kelabu.

Datang dekat kaunter terus tukar siaran gusti. Kalau tak silap tengah hot pasal Randy Orton lawan Christian. Tapi gua tak berapa nak ikut sangat gusti sejak dah masuk 20-an. Bapa gua jelah yang masih kuat layan gusti.

Kalau gua susur balik ketahun tahun yang dah lepas-lepas, gua ingat bapa gua mesti update hal-hal gusti ni. Dari tahun Hulk Hogan, Giant, sampai la ke tahun Steve Austin sampai la ke Rey Mysterio membawak ke era Great Khali ke apa benda semua entah gua dah tak folow, bapa gua tahu semua. Tapi jenis orang tua dia tak sebut nama penggusti, tapi sebut ciri-ciri penggusti. Contoh macam Chris Benoit, bapa gua panggil dia 'yang badan kental tu'. Tapi gua boleh faham bapa gua. Sebab dia bapa gua.

Berbalik ke 25.

Kami habis makan, terus buka cerita pasal gusti. Semua nama-nama legend gusti waktu zaman sekolah rendah sampai la ke tahun sekolah menengah habis di'buka'.

Seronok bukan kepalang. Sampai 2 jam cerita pasal skill-skill gusti yang handal-handal.

*      *      *

Pukul 11 lebih.

Lepas bayar, gua terus lincah pergi kereta. Kudut awal lagi dah dekat kereta.

Gua hati ke hati kejap sama Kudut masa tunggu Ijat sama Bun sampai.

Apa yang gua hati ke hati lu tak payanh nak tahu la.

Ijat masuk kereta.

"Woih, Bun pergi masuk kereta sebelah apahal?!", Ijat gopoh berkata-kata.

"if you smelllllllll!!!!", tiba-tiba dengar orang bertempik dari kereta sebelah.


Gua sama Kudut pandang kereta sebelah. Kereta Toyota.

Kereta kami kereta Proton.

Brader dalam Toyota sengih sambil tunjuk arah Bun yang gelabah keluar dari kereta Toyota.

Barangkali sebab tadi Bun yang jerit dalam kereta tu.

"Bodoh!! malu gila la sial salah masuk keter", Bun terus bentak-bentak masuk kereta Proton.

p/s: gua suka Tombstone


Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

Sep 12, 2011

Panggung Sabtu

"Oi petang ni ada job..", kata Fauzi sambil membancuh susu weightgain perisa coklat. Susu yang semalam dibancuh masih belum habis diminum, Fauzi dah bancuh baru. Barangkali mahu bikin keju. Cawan semalam terus dibiar di birai tingkap dapur.

"Hmm..", jawab Boya. Mata masih melekat dek tahi mata sudah mengeras. Semalam tidur lewat.

"Lepas zohor", Fauzi menekankan lagi tentang hal job tadi.

*       *       *

Pukul 2.

"Woih, salam namaste dah setat belum?", Fauzi keluar dari bilik air terus menanya hal rancangan televisyen.

"Dah, cepat doh", Boya jawab.

Terkocoh kacah Fauzi berlari ke depan televisyen, nyaris tertanggal tuala yang hanya menutup bahagian bawah pusat hingga ngam bawah punggung.

Fauzi jadi khusyuk menonton.

Mereka menonton.

"woi tadi kata ada job?", Boya tanya Fauzi.

"Ah, kacau ah.. tengah sedap ni...", bentak Fauzi yang masih bertuala.
.


.


*      *      *


Pukul 5.

Salam Namaste pun dah tamat.

p/s: gua reka je cerita ni. Preity Zinta lawa betul


Ni iklan datang dari mana ni? Cis!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...