Mar 16, 2010

Jangan monyet... Jangan..

Sape ingat lagi time kecik-kecik dulu (dari tahun 1995 sampai 1996 kot..) ada cerita Hikayat Sang Kancil kat RTM? RTM1 ke RTM2. Ada yang cakap benda ni dah tayang dari tahun 80-an lagi. Tapi yang pasti, aku masih dapat tengok ketika aku berumur 4 hingga 5 tahun. Aku tak ingat sangat. Tapi sape yang umur lebih kurang aku, mesti pernah layan animasi ni. hoho.. Legend beb citer ni. Banyak la siri dia.. Ada yang dengan Buaya, ada dengan Monyet, kerbau pastu ntah ape lagi.. Tapi yang paling aku ingat sampai sekarang adalah dialog Sang Kancil.. "Jangan Monyet, Jangan"..

Intro animasi Hikayat Sang Kancil: Sang Kancil & Monyet.

Tapi bila tengok balik siri animasi ni kat Youtube. Aku rasa animasi Malaysia yang olskul macam ni lagi best dari yang sekarang ada. Maksud aku animasi 2D. Ok ape diorang buat ni. Takde la kaku sangat. Mesej pon sampai. Kalau bandingkan dengan teknologi yang diorang ada time tu. Dah cukup bagus.

Cerita Sang Kancil dengan Monyet versi Pert Doherty

Sang Kancil: Oi! haha.. (terkejut korang.. Baru ganas sikit nak bagi tunjuk ajar)
Aku lah Sang Kancil yang penuh hikayat!!


Monyet: Peh Bro Kanc (nama panggilan untuk Sang Kancil setelah join Kumpulan Gengster Hutan)
Gua nak layan stim la bro. Lu ada barang?
Gua dah lama tak kena ni..

Sang Kancil: Lu nak stim ke Nyet?
emm. Lu nak stim ape? Kalau lu btol-btol nak stim..
Gua boleh kasi lu stim sampai berasap telinga..
Ada bran??

Monyet: Betol ke ni bro?? hoho.. Lu ada barang ke sekarang?
Peh.. layan sampai berasap telinga la lehenet...
Syok ni. Syok ni. haha.. Kasi la gua Bro Kanc.

Sang Kancil: Lu nampak tak pokok kat hujung sana tu?
Monyet: Nampak. nampak.. 
Sang Kancil: Lu kasi setel sume buah dia. 
Peh gerenti pasni lu tak cari daun ketum lagi beb.
Monyet: Betol ke ni bro?
Sang Kancil: Betol le.. Nak gua tolong sumbat dalam mulut lu ke?
Monyet: Ok2. haha.. Gua saje je tadi..

Maka.. Si Monyet pon makan dengan lahapnye. Licin. haha..
Monyet: Peh.. lain Macam la siyel bende alah ni.
Betol-betol berasap telinga.
Macam ada orang layan shisha dalam telinga gua la pulak..
Tapi cam ada rasa pedas pulak kt mulut gua ni.
Apehal lak barang yang Sang Kancil ni bagi.
Lain macam..
.
.
Monyet: Oi Bro Kanc!!.. Pehal benda ni lain macam je..
Tak stim pon.
Pedas ade la..

Sang Kancil: Haha.. Itu la lu. Dulu gua suruh pegi belajar kat 
Kelas Mengenali Pokok-Pokok Di Hutan, Lu lari.
Degil... Ni gua kelentong pon tak tau..
Lu tau nak stim je..Padan dengan muka lu. Haha..
Gua gengster memang suka pedajal monyet..
Haha..

Akhirnya, terjun lah monyet dengan labu-labunya. Haha.. 

Sekian terima kasih kerana membaca. Cerita ini ada moral dia ke? haha..

 Kalau korang nak tengok versi sebenar Hikayat Sang Kancil dengan Monyet ni. Boleh la ushar kat Youtube. Ni link dia http://www.youtube.com/watch?v=j2V2V1nzMos


CERITA HIKAYAT SANG KANCIL DI BLOG LAIN:

p/s: Gua tak tau nak tulis ape la siot. Jangan Stim!
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

7 comments:

MyaFiza said...

teringat masa zaman kecik2 dulu.
sang kancil dan monyet. sang kancil dan buaya..
hehe...memori wktu kecik

Pert Doherty said...

To MyaFiza.. haha.. kan2.. .. nostalgik kan.. zaman tu kartun mcm tu dah cukup best.. hoho..

kalau kartun luar negara xusah cakap..
lagi macam2.. thundercat la. transformer la.
haha..

Ariff Shah said...

haha. kartun sang kancil..

Pert Doherty said...

To Ariff SHah.. ingat lagi ek?? hehe.. seroinoknye jadi budak kecik.. haha..
tgk katun je.. haha

cikwanik said...

adei... moral nye pe ye pakcik eh?

lalala

Pert Doherty said...

To cikwanik, haha.. pergi ke kelas mengenal pokok di hutan.. xla.. belajar la amik tau benda-benda di sekeliling. betol x? aku pon tak tau...

comic reader said...

ilmiah sangat cerita ni..harta negara di masa depan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...