Mar 20, 2010

Dapur gua banyak pinggan, sape nak pinjam?

Hari tu, aku bangun pagi. Busuk gile bau mulut. Macam longkang. Takpe. Selambe je. Aku pegi dapur, tengok pinggan banyak gile tak basuh. Sundal punye orang. Takde semangat kejiranan langsung.

Hari-hari sebelum tu, ada satu entiti jumpe aku. Entiti itu biasa orang panggil Sadut.

"Pert, aku bengang tol la pasal pinggan tak dibasuh oleh pengguna", katanya kepada aku yang ketika itu aku tengah main facebook. Durjana punye facebook. Buat aku ketagih je.

"Betol tu, tapi aku bukan Kementrerian Pencuci Pinggan..", jawab aku yang malas layan pinggan-pinggan tu.

"Aku tau ko bukan Kementerian, tapi aku geram tol, dah guna tak reti basuh", dia jawab balik. Bukan main sentap Si Sadut ni aku tengok..

"Yela, gendang gendut tali kecapi kenyang perut macam b*bi", tibe-tibe aku reka peribahasa.

"Kalau ko cakap kat aku pon guna, cuba amik tindakan, lapor polis atau bakar bulu ketiak orang yang tak basuh pinggan ketika beliau tidur, itu lagi efisyen pada aku", aku sambung jawab penuh stail. Seperti penceramah di konsert JomHeboh.

Si Sadut terdiam.....

Aku pun bukak lagu 'Can't Stand Me Now' kuat-kuat. Tanda protes terhadap pinggan yang tak dibasuh.

*      *      *


Ok, habis la flash back.. Lepas aku tengok banyak pinggan yang ditinggal oleh sundal-sundal. Aku pun nak pegi ke peti sejuk ternampak notis.


Aku pun terus minum air. Gelak sikit la. Boleh la jugak tindakan ni. Tapi bape ramai orang yang dah amik test JPJ tetap langgar lampu isyarat. Tapi aku tetap puji Si Sadut sebab ada jugak tindakan. Walaupun tak berkesan rasanya. Haha..

p/s: Sila basuh pinggan lepas guna.
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

23 comments:

I n n z said...

mcm ibu kite
pas mkn.bsh pinggan sendrik.
no one will do for u
;p

Tupai Karan said...

bli pinggan polistrin piknik yg pakai buang tu.. xpun hg buang semua pinggan yg ada. marahkan kelambu pinggan dibakar

Pert Doherty said...

To innz, betol tu.. gua memang suka basuh pinggan. tapi bukan pinggan orang lain.. haha.. diorang ni ape la.. cube la rajin2 sikit ek.. haha

Pert Doherty said...

To tupaikaran, "marahkan kelambu pinggan dibakar".. ape punya peribahasa daaaa.. haha.. tapi xpe.. gua ingat nak smack telur budak2 yang tak reti basuh pinggan.. haha.. tak pun gua letak racun kat sume pinggan tu.. hahahaha

NURJIA HIDAYAH said...

haha.notis tersebut x berkesan sbb gunekan 'spe x wut 'vavi''
cube gunekan 'spe wut dapat pahala'
for sure rmai orang wut lps makan bsuh pinggan SENDIRI

Pert Doherty said...

To NURJIA HIDAYAH, haha.. betol tu.. tapi orang zaman sekarang cakap pegi masjid dapat pahala pon bukan pg. haha.. betol x? tapi kamu punye pendapat tu boleh pakai.. :) menarik.. nanti aku try..

Mr Kamikaze said...

teringat zaman2 bujang dulu..
ada member gua pandai makan jer..
basuhnya pinggannya malas...
last2 kita org serumah pakat sembunyikan pinggan...
padan muka dia..

Pert Doherty said...

To Mr Kamikaze, haha.. lagi jahat pedajal.. haha.. lain kali berak kt pinggan tu.. haha

Useriez said...

haha.. aku pun nk try cuba guna teknik ko~

Pert Doherty said...

To Useriez, haha.. ko nak guna yang mana?
-bakar bulu ketiak
-lapor polis
-berak atas pinggan
atau pasang notis?

haha.. silakan.. semoga berjaya.. hehe

jerry said...

aku rasa kat umah ko bt 1orang 1 pinggan.. so, konperm dia akan basuh sebab dia nak guna lagi pasnie.. klu membe kau betol2 bangang.. xtawlah aku camnie.. mugkin dia pakai je kot pinggan yang sebulan tak basuh..

Pert Doherty said...

To jerry, haha.. betol gak, tulis nama atas pinggan.. supaya kalau orang lain pakai pinggan tu... KANTOI!!! haha.. pastu kalau x basuh.. lanyak dia punya jantung.. kasi leper.. haha

dak serumah said...

oit...ak nk gak..
lepas mkn bkn reti nk bsh..
dapor bersepah..
mcm siyell jek rse..
haha..

jerry said...

lepas lanyak jantung.. rompak otak dia.. tarus dalam ni bt model.. otank dan jantung yang menyusahkan orangramai.. sampah..hahaha

Pert Doherty said...

To dak serumah, haha.. lagi xley blah.. bikin kantoi.. aku rasa selain smack jantung diorang.. cara lain untuk atasi benda ni..

RACUN!!

hahaha.. gua x abis2 racun..

Pert Doherty said...

To Jerry, peh.. idea lu lg handal.. haha.. OTAK & JANTUNG.. ni betul horrorshow kalau gua letak kat dalam ini blog.. xde orang xbasuh pinggan lagi la jawabnye.. haha

jerry said...

oppss.. terlebih sudah.. haha.. dari bubuh racun.. bek halau jer.. xpun pakse dia baca blog kau nie.. haha

Vor Dut Eden said...

saya cik sadut tuh...tima kaseh cik pert kerna mengadvertisekn lg notis ini di alam maya..sy berharap dkt tindakan nekad di ambil ini dpt merubah hati si 'pengguna pinggan xbasuh' nih..sekian..

tq pert

Pert Doherty said...

To jerry, xbest halau2 ni.. nti esok2 jumpa lagi.. haha.. xbasuh lagi.. haha

Pert Doherty said...

To Vor Dut Eden, haha.. sama2.. berjuang untuk palestin

Afiee ~ said...

hahaahh , ,
kelakaakkakakakak!!!

gua syira.lu ingt x?hahahah:P said...

kahkahkahkah..wa suke blog lu pert.menghiburkan hati wa lar..tahniah utk lu pert!

Pert Doherty said...

to syira,, hoho.. igt2.. mne ley lupa.. hhoho

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...