Jan 9, 2011

Edisi ada masa depan: Keputusan temuduga

KEPUTUSAN TEMUDUGA BAGI JAWATAN PEGAWAI IMEGRESEN GRED KP17
Klik la kat gambo tu.. itu pun nak cakap ke?
Haha..

Gua sebenarnya tak dapat lepas temuduga ini sebab gua betah kuat waktu interview tu. Kah kah kah.

"Apa pendapat awak, atau apa cadangan awak untuk menangani rasuah di dalam agensi kerajaan seperti Imegresen?", penemuduga itu bertanya.

"Oh. mengenai rasuah di Malaysia ya?", gua tanya balik.

"Ya, apa yang awak rasa boleh dilakukan untuk tangani perkara ini", penemuduga itu masih menekankan perkara yang sama.

"Pasal rasuah ni sebenarnya ikut hati masing masing la Cik. Diorang yang amik rasuah ni pun bukan sebab susah sangat takde duit ke hape, sebab dia seronok nak makan duit haram. Diorang kalau bagi gaji naik pun bukan boleh berhenti, kalau dah memang habit diorang macam tu", gua ulas panajng lebar.

"Baik, saya tengok fail awak, saya dapat tahu awak seorang mahasiswa, betol?", tanya penemuduga itu.

"Memang, saya tengah blajo.", gua jawab nak tak nak.

"Awak sekarang tahu tak awak mintak kerja gred 17 iaitu untuk pemegang sijil SPM. dan awak pula dah nak habis belajar kat universiti, awak tak rasa rugi ke mintak kerja bukan level awak?", tiba-tiba penemuduga itu timbulkan isu. Fuk.

Tak semena-mena badan gua panas rasa nak bergaduh.

"Dengar sini cik yang celake, ini hak saya, saya nak mintak kerja waktu belajar ke, nak belajar ke, tak nak belajar ke, suka hati saya. Rezeki masing-masing la hanjing punye orang. Lu ingat kalau budak ada degree mesti wajib kerja jadi orang atasan ke bodoh?, Lu tu antara bernasib baik dapat tempat dalam agensi kerajaan, gua tak pikir sijil yang lu ada tu menjamin lu untuk kaya, ada duit, cukup makan, tak makan rasuah, tiada agenda freemason, makan makanan mahal, pergi tengok wayang atas apa sahaja. Pergi mati sama gred 17 atau 41 atau any fucking grade. Kalau gua ada Phd sekali pun, kalau gua kata nak minta kerja jadi kuli, lu nak kata apa? Gua belajar bukan semata-mata untuk kerja la bodoh. Gua belajar sekarang sebab mak gua suruh. Lagi satu, lu tak pernah fikir ke kalau ada pelajar belajar sebab memang nak belajar sahaja, bukan sebab dia nak kerja. Contohnya, dia minat buat sabun, dia belajar sampai dapat Phd pasal buat sabun je, then dia tak mintak kerja dengan syarikat sabun. Dia belajar kerana minat je, seronok tengok sabun. Lu nak pertikai gua mintak kerja gred 17 kenape?", panjang juga gua bentak.

"bodoh tak boleh diajar!", gua jerit dalam bisik.

Ada dua penemuduga di situ, masing-masing terdiam.

Gua terus ke meja mereka, senyum, ambil fail-fail gua dan keluar.



p/s: jangan fikir gua tiada masa depan.
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

24 comments:

Anonymous said...

lu buat nasi goreng jerawat pert....
bg diorg makan~~

Anonymous said...

cita-cita lu sebenarnya nak jadi apa pert?

Pet Shop Boys said...

Petz..buatlah apap un, tak kisah. Jangan Dive macam Berbatov sudahlah k...kikiki.

Hamba Allah said...

haha..klu lu brani ckp mcm tu dpn makcik2 pakcik2 temuduga tu, mmg gua salute la kt lu..masalah penggaguran kat msia ni bukan sbb mahasiswa yg memilih kerja tp org yg temuduga tu yg memilih pekerja, lps tu dok bising kata bdk2 zaman skrg ni memilih keje..apa hal

Kepala Manchiss said...

karangan penuh jantung...
asal hidup untuk makan minum...pakai cukup..
asal cukup? manusia xpernah cukup..heh (sambil mengorek hidung)

TunTeja said...

hahaha.pert.jangan mara2.nanti cepat tua~~~~

The Sharkox said...

kesian si penemuduga tu dapat candidate macam ko ni..hahah..bagus

Pert Doherty said...

Anon 1, si ai bi ea ai.

Pert Doherty said...

anon 2, gua punya cita-cita nak ada LML star deluxe, gua nak pergi haji, dan macam-macam lagi

Pert Doherty said...

To pet shop boy, gua tahu lu akan kata demikian.. tapi jangan risau gua tak pandai main bola.. lebih-lebih lagi gua memang tak pandai dive... gua cuma pandai tackle je.. kah kah kah

Pert Doherty said...

To hamba allah, gua pun kagum dekat lu.. pemikiran lu di luar kotak

Pert Doherty said...

to kepala machiss, gua rasa lu tepat.. bukan nak apa sangat pun..

Pert Doherty said...

To tun teja.. gua rasa lu perlu nasihat pada diri lu

Pert Doherty said...

To the sharkox, hahaha,, gua memang kadang suka angin tak tentu pasal.

Anonymous said...

pert..tbaek suda ko punye post ni....sokong giler..likelikelikelikelike
-laksamana cheng ho

Pert Doherty said...

Kah kah kah.. dan dan terbaik

Dark Half said...

ada sorang member gua, hobi dia pi interview sesaja nak bikin interviewer butthurt. cam lu kot? kahkahkah

Pert Doherty said...

haha.. ganas gila hobi dia.. pergi inteview cari pasal.. best gak tu.. hahaha

kata kila said...

jom gduh

Pert Doherty said...

cam lahant.. jom.. gua on je

ohcikgu said...

hehe..patutla..

ada aku peduli kau ortodok! said...

eh pert.. nama lu dalam ai mmg pert doherty ke??

Pert Doherty said...

To ohcikgu.. knape? gua sangsi

Pert Doherty said...

To ada aku peduli kau ortodok! (nama panjang cm gampang)...

memang nama gua macam ni.. (tipu, xkn gua nak letak namap betol)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...