Jan 24, 2011

LomograPERT: DIY Kodak Redscale Result


Gua tahu lu orang masih ingat pasal DIY Redscale yang gua buat dahulu.

Baru-baru ni gua pergi develop dan scan gua punya redscale. Seronok juga hasilnya.. Walaupun cuma 23 gambar je jadi dari semua. Gampang. Yang paling menawan hati gua adalah ketika gua ambil gambar sama Badat. Dia pakai kamera digital. Gua pakai Holga gua. Light Trail view dari atas jejantas depan rumah gua.


1st
Ni gambar first dalam Roll Film ni.. Kalau 5 tahun lagi kira lagenda la gambar ni.
Sun bright at Mars1st Night RedscaleShe's so brightBenderaCrocs

Ni antara gambar-gambar yang gua suka:


Redscale Light Trail
Ni paling legend rasanya kali ni. 5minit lebih juga gua open shutter
ada lagi la...




Cheers Old Fighter Redscale Light Trail + Pinggan

Sebenarnya, kalau nak ikutkan, gambar-gambar guna film redscale ni akan jadi terbalik. Maksunya songsang kiri kanan. Sebab kat kedai gambar dia akan scan ikut tulisan KODAK kat tepi film tu. Tapi yang gua upload kali ni, gua dah songsangkan semula. Jadi, lu semua akan lihat secara normal.

Nantikan penangan X-pro dari gua.. Mungkin Rabu ni kot.

p/s: lu boleh kata gua kolot pakai film. Kah kah kah.. Namun, gua suka belajar Sains..Kepada Mat Hanif, lu kalau nak gua buatkan satu roll redscale, bagi gua upah RM10.. kah kah kah...


Ushar gua punya Flickr Redscale
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

16 comments:

Dark Half said...

giler babeh lomo lu
gua suka shot no.4. kat mana tu? cam twilight zone jer

Useriez said...

pic Light Trail mula2 tu cun!

muhamad said...

DSLR suck
-pulai emas-

Pert Doherty said...

To Dark Half.. haha.. ganas x? Eksperimen separa berjaya

Pert Doherty said...

To useriez, pergh.. segan gua lu ckp begitu

Pert Doherty said...

To Muhamad, lu meroyan pehal ni? kah kah.. ok apa DSLR.. canggih..

rambutku helmet said...

tumpang tanya, ko cuci film ni kat mane? scan ehh? kt b.p ke?

Eamy Amirah said...

yup2.. scan flem kt mnew

badat said...

ok dslr suck

syafiq.net said...

hahahaha aku punya habis pun tak lagi. malas beb nak snap. ada je dalam bag. aku jarang snap sebab aku punya tak boleh buat longexpose. ciz betul :D

Pert Doherty said...

To rambutku helmet... dan eamy amirah, aku scan kat Charlie.. kt parit raja.. tp dia hantar kt bandar gak.. (tp sial satu roll je bley msuk cd.. diorg nk untung)

Pert Doherty said...

badat, aku dah bekap ko..

Pert Doherty said...

to syafiq.net.. haha.. xpe dok.. aku tunggu.. smpi siap sume

muhamad said...

pert..abah aku da buang la SLR lama dia..cis..rugai tol
-pulai emas-

ZulkifliMN said...

sume cantik! light trail tu cantik.. lampu jalan pun dah mcm berapi-api dah.. hehe..

Anonymous said...

puii penakot naik jejantas..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...