Jun 15, 2011

Hero Yang Lupus


Kenapa tak ramai rasa dia ni Hero? Kerana dia dianggap bersekutu dengan Komunis? Kerana dia dipenjara dek British? Lagi kerana apa?

Pada pandangan umum, dia adalah dungu kerana menentang British membabi buta. Tidak seperti Dato' Onn yang ada give and take dengan British. Jadi mana ada dengar cerita Dato' Onn dihumban ke penjara atau dibuang negeri atau apa saja. Kerana masing-masing punya cara sendiri.

Hero ini tak diagungkan dalam buku teks sejarah kamu semua. Kerana dia dilabel sebagai 'pembangkang'.

Lepas tu yang gua tak pasal-pasal menulis macam ni apahal?

bangang betol.

Ahmad Boestamam lu kenal?

p/s: malam tadi gua bual dengan sorang pakcik pasal politik Malaya. Tapi gua bukan jenis bual buta-buta. Gua memang ada baca. Jadi boleh 'gu' la jugak cerita gua sama dia. Tapi sepanjang berbual gua tengok dia macam tak sudah-sudah main sms. Gua dah fikir bukan-bukan jugak, pasal dia dah berbini. Takkan dengan bini nak main sms sampai kontrol-kontrol senyum. Hal politik dah melalut sampai ke hal anak-anak dia. Gua kusut, gua tidur.
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

8 comments:

Miscellaneous Smiles said...

ohhh nma nih igat lagi..tpi sjrg dh lupa =.="

Kepala Manchiss said...

nama betul dia Abdullah Thani. anak dia pun otai. Rustam A.Sani. dah meninggal jugak. tak silap taun 2008 mase beday wewet.

Pert Doherty said...

gua dah ulang baca entri ni macam doktrin doktrin Soviet pun ada.

Pert Doherty said...

micelanos.. xpe.. gua pun tak ingat dia ni.. kah kah

Pert Doherty said...

Kepala Manchiss.. smangat naa cerita?

Kepala Manchiss said...

beliau juga merupakan pengasas API yang tidak dianggotai oleh Lan Typewriter hatta Noh Hujan. dan akibat celaka celaka kerja yang diusahakan beliau tak dapat tidak melihat anaknya Rustam membesar depan mata kepala nya sendiri.

dah jauh sini gua stori klw lu tak rasa gua ade bau bacang dengan dia lu memang wak la..

engineer on site! said...

Jun

* Berfikiran jauh & berwawasan. * Mudah ditawan kerana sikap baik. * Berperangai lemah lembut. * Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood. * Idea yang terlalu banyak di kepala. * Bersikap sensitif. * Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir). * Sukar melakukan sesuatu dengan segera. * Bersikap suka menangguh-nangguh. * Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik. * Cepat marah & cepat sejuk. * Suka bercakap & berdebat. * Suka buat lawak & bergurau. * Otaknya cerdas berangan-angan. * Mudah berkawan & pandai berkawan. * orang yang sangat tertib. * Pandai mempamerkan sikap. * Mudah kecil hati. * Mudah kena selsema. * Suka berkemas. * Cepat rasa bosan. * Sikap terlalu memilih & cerewet. * Kurang mempamerkan perasaan. * Lambat untuk sembuh apabila terluka hati. * Suka pada barang yang berjenama. * Mudah menjadi eksekutif. * Kedegilan yang tidak terkawal. * Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan.

Saifudin Isa said...

hehe..

shamsiah fakeh lu xnk kupas ke pert?
ratu rimba malaya tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...