Apr 8, 2010

Lucas Leiva: Saya tak bikin gol

LUCAS LEIVA ... Gua takde bikin gol pun tadi.

Oleh SEPUPU LUCAS LEIVA

FERNANDO TORRES 'gemilang ganda meletakkan Liverpool di Liga Europa empat terakhir.(ayat Google translate)

Jalan-jalan di perkarangan Harrington St. dipenuhi berbagai-bagai sepanduk. Walaupun di kawasan gereja. Father-father pun mengangkat sepanduk. "You'll Never Walk Alone" sudah pasti wujud. "Spirit of Shankly", "Champion of Europe", "Tom Hicks dan George Gillett sundal!", "We ^Still Trust Rafa", "Rafa♥Lucas"??? Erk.. Haha.. Ape tu? Haha. Bantai je la apa-apa pun jang oi.. Sekali lagi aku lihat di jalanan belakang kediaman Harrington St., budak-budak pakistan masih lagi bermain takik urat belakang kaki kiri kawan-kawan. Memang tiada semangat Liverpool. 

Pukul 2.50 pagi waktu Malaysia.


"Jat, ko katne?", aku talifon si 'Ijat Bonggo 2'.

"Aku dah kat Anfield", ringkas dan padat.

Tanpa buang masa, aku macam biasa gunakan kenderaan yang paling ringkas ke Anfield. Start moto terus gerak. Si Pokcik pun ikut sama kerana dia peminat Torres. Aku berjanji nak bawa dia jumpa Torres. Untuk pengetahuan, dia penyokong Manchester United yang tak lepas ke semi Champion League. Hari jadi si Pokcik semalam diaraikan oleh kad merah Rafael. Dan kemenangan Manchester United yang tetap buat mereka terkeluar dari pertandingan.


Hari ni tak seperti biasa. Aku tak mematuhi isyarat lalu lintas. Lampu isyarat merah aku redah. Biasa la brader-brader. Mesti tunjuk ganas di jalan raya. 


Sampai di Anfield. Aku nampak Maxi.


"Oi Maxi, cómo estás?", aku tanya penuh bergaya. Ala-ala Chef Wan gitu. Konon nak mesra dengan Maxi. 

"Waras.. aku ape orak reti ngomong jowo?", skali Maxi speaking la pulak.

"Pukul piro saiki?", aku jadi berterabur cakap jawa. Tanya soalan mengarut-ngarut. Aku masih terkejut si Maxi cakap jawa.

"Songo", ringkas padu. Sambil senyum stail abang-abang kat aku dan si Pokcik.

Aku balas senyuman dan berlalu pergi. Malu aku. Aku sendiri tergagap-gagap cakap jawa. Sampai terlupa nak pow rokok.

MAXI RODRIGUEZ: Endasmu krowak!

Aku terus laju mendapatkan tempat biasa. Memang aku diberikan kedudukan menonton yang baik di Anfield. Hanya dengan mempergunakan nama Lucas Leiva. Aku dapat berbagai-bagai keistimewaan dari Benitez. Sampai tahap aku boleh buang puntung rokok atas kepala beliau. Di situ, 'Ijat Bonggo 2', Nate dan Kudut wajib ada. Tetapi hari ni agak ramai. Siap ada yang pakai baju Machester United. Haha.. Tau la tinggal Liverpool dan Fulham team England yang masih main Liga Eropah. Hehe.

Aku tak amik kisah. "brrrr... brrrrr..." talifon bimbit aku begetar. "1 message from Hafiz Mohd Noh".

"Mane pert?", isi sms dari 'Hafiz Mohd Noh'.

"Weh pis. belakang Benitez", aku balas sms.

"Okgo", jawapan yang juga dipadatkan.

Sambil menunggu 'Hafiz Mohd Noh' tiba. Aku bakar Surya. Kalau hisap Surya, aku suka buang sikit filter. Biar asap senang lalu. Pergh. Layan. Aku oder teh o.

Game start.

Steady. Game agak gelabah sikit. Tapi aku dah biasa tengok Liverpool main yang lagi gelabah. 3 minit game start, si 'Hafiz Mohd Noh' sampai. Bual-bual sikit. Mintak oder air tapi mapley Anfield macam lehenet. Dia pun nak tengok game. Panggil-panggil buat dek. Cilaka punya mapley. Aku pukul adik ko nanti esok kalau Liverpool kalah. 

Minit 27, "........" bola tanduk Kuyt. Aku dalam antara sedar atau tak. "Gol ke?" bisik ku dalam hati.

Linesman angkat bendera offside.

Dirk Kuyt: Oi César, mak kau pelacur.
Júlio César: Bapak kau la Kuyt!
Dirk Kuyt: Haaa.. kan dah gol. Haha.. Pegi layan aku punye maki watpe bongok.. hahaha
Júlio César: Cilaka. aku nak jerit offside..

Tapi referee Bjorn Kuipers kata, "Gol la tu si bodoh Júlio César".

"Bola camtu memang makanan aku!!", jerit Kuyt ke arah linesman.

Tak payah cakap banyak. Liverpool dah leading 1-0 di Anfield. Mapley cilaka masih tonton bola. Panggil-panggil buat tak dengar. Last-last, si 'Hafiz Mohd Noh' bangun pegi beli air tin lagi senang. Meresap punye pasal.

Minit ke 34. Aku dah macam Benitez. Berdiri dan dengan yakin yang bawak bola tu Torres. Sebab aku agak rabun.

Lucas Leiva: Oi Si César, aku sebenarnya Torres. Tapi aku tukar baju dengan Lucas.
Júlio César: Yeke? (sambil tengok arah wajah Lucas untuk pastikan kebenaran)
Sial.. Aku kena tipu!!!

Satu gol lagi untuk Liverpool. "Gollllll!!!", seluruh stadium menjerit termasuk penokong Benfica. 

Aku tengok depan aku si Benitez gemok bukan main joget lagi bila anak ikan dia skor.

"Wah ko Benitez, lebih pulak!" jerit Jorge Jesus.

"Haha.", Benitez hanya mampu ketawa gembira. Selama ini, nak lihat Benitez celebrate gol memang payah. Tapi bila Lucas Leiva bikin gol. Bukan main joget lagi..

Game diteruskan sampai tamat separuh masa pertama. Aku suka. Hahaha..

*      *      *

2nd half mula.

Minit ke 59, gol ni memang gua dah jangka. TORRES la wei.

Fernando Torres: MAKANAN AKU!!
Júlio César: Gua ingat Lucas tadi.. Ala.. 3-0 la jawabnye.

Si Jorge Jesus terus baca bible. Senyap tak terkata.

"Ni Anfield la", Benitez bekata sambil buat jelingan ringan ke arah Jorge Jesus.

Aku juga tak lepaskan peluang membaling najis hidung ke arah penyokong Benfica. Nampak tiada sebarang reaksi ganas dari mereka. Macam sanggup menerima najis punggung pula nampaknya.

Game diteruskan. dan... Cilaka.. Free kick untuk Benfica.

Oscar Rene Cardozo, kau lah orang haritu. dan kau amik free kick.

"Goollll!!!".. Sial.

Budak-budak Benfica bukan main lagi. Menari-nari. Ada yang tayang punggung, ada yang tayang perut, tak kurang juga yang mempamerkan alat kelamin di khalayak. Masing-masing buat perangai sundal. Tapi satu la diorang tak berani buat. Diorang tak berani bakar mercun. Ini Anfield la wei. Kalau kau nak terbakar sebelum sampai neraka, sila bakar mercun di Anfield. Kami hooligans berprestij.

Kadar pengepaman jantung aku jadi laju bila Cardozo buat taik macam tu.

Minit 80, dari kejauhan aku lihat Júlio César terduduk. "Gua nak berak", dia bagitau ref.

"La.. ko bia betol?", referee menggaru kepala mecari idea untuk menyelesaikan masalah berak ni.

Maka, angkatan sukan dari kelab bolasepak Benfica masuk ke padang secara beramai-ramai. Suasana hening seketika bagi peminat-peminat Benfica. Tapi kami tidak berhenti  membaling najis hidung terus-menerus ke arah mereka. Nampaknya mereka tetap tak melawan.

"Dah la Júlio César, ganti orang lain la", ujar salah seorang pembantu perubatan Benfica.

"Tak nak!! aku nak berak sambil main bola", Júlio César mebalas ngada-ngada macam budak kecik mintak penampar.

"Bapak kau la Júlio César! Malu la orang tengok", pantas Júlio César dimaki oleh pembantu perubatan tersebut.

"Tak...", kata-kata Júlio César terhenti sampai situ setelah dihentak di kawasan mulut menggunakan spanar oleh pembantu perubatan tersebut

Tak cakap banyak. Júlio César diganti dengan goal keeper yang pakai jersi nombor 1. Raut wajah macam Kyrgiakos. Aku tak ambil pusing dengan raut wajah. Yang penting dia keeper 2nd yang bakal diuji tahap penjagaan golnya. 

Aku beritahu Benitez, "Jangan suruh budak-budak kita buat gol teruk-teruk time nak test keeper ni, Tez".

"Orait, aku memang tak sampai hati nak mempermainkan hat dan perasaan seorang penjaga gol", kata Benitez.

Lantas si Benitez menjerit kepada Torres, "Mi amor, no rompas el corazón!!!". Ape benda ntah si celaka ni jeritkan. Satu haram aku tak paham.

Tak lama lepas tu..

Fernando Torres: Lu pehal si keeper gantian. Aku tak buat pape pun. Ape lu dah gila pegi baring? Dan gua juga tak guna skil aneh untuk menentang lu. Pasal si gemok Benitez tak bagi gua seksa maruah lu. Gua orang baik. Tapi lu sia-siakan bakat lu untuk jadi penjaga gol.
Keeper Gantian: (membuat isyarat tangan)
Rupanya bisu. Dan gol.

Gol ke-2 dari Torres dan gol ke-4 untuk Liverpool. dan juga gol terakhir untuk malam ini. Dan aku lihat budak-budak benfica dah takde. Mungkin masing-masing temankan Júlio César berak.

Hari ni aku gembira dengan segala suasana. Tiada mood nak bakar kereta, tiada mood nak pergi berlumba, tiada mood nak baling batu ke arah segerombolang anjing dia kawasan perumahan Harrington St., tiada mood untuk segala-gala yang bakal menimbulkan dosa. semua kerana keputusan perlawanan yang sungguh menarik.

4-1
Suatu malam di Anfield

Masa nak balik, aku bertembung dengan Maxi lagi.

"Oi Maxi, rokok sebatang!", aku jerit ke arahnya.

"Nah amik ni", jawab Maxi sambil baling kotak rokok ke arah aku. Aku sambut. Surya jugak. Celaka Maxi, duit banyak layan Surya.

p/s: Lucas Leiva ada buat gol ke tadi?

Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

10 comments:

Anonymous said...

hahahaha..best cte ko agger!!lyan......

R.K said...

pert , endasmu krewak !

tahniah liverpool dan fulham , pasukan england yang masih kekal dalam arena eropah .

ms.hafiz said...

marang kerapu kepunteng parang sekeper..
hahaha...puashati aku menag semalam!!!

beemer said...

sejak bila pulak tetiba ramai pulak fans bencica nih? hahaha!

Pert Doherty said...

haha... lawak2.. yang penting menang.. huahahaha

zool said...

Boleh tahan gak ko buat lawak..

Anonymous said...

bual banyak

Pert Doherty said...

haha.. biasa la tu.. ni blog.. bukan soccernet... huahaha

INDRA QIRANA said...

makin jatuh cinta lah nampaknya rafa kat lucas

Chip said...

Maxi tu Bugis lah bro...

Korang semua dah kena main!

PS: Teringin lak Surya sebatang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...