Apr 6, 2010

Rokok Daun

"Gua ingat gua nak cari kerja la", fikiran melayang-layang memikirkan pekerjaan yang sesuai. Kadang kala terlintas nak jadi pegawai bank, boleh pegang banyak duit. Tak pun posmen, boleh baca surat cinta. Ada juga terfikir nak jadi pengurus kelab bola sepak murid tadika di Argentina.

"Baring dulu la, sambil tu main Facebook", terus angan-angan tadi hilang dari kepulan idea. Terus virus Facebook menerjah minda. Segalanya jadi seperti Firaun ditelan laut merah. 

Tatkala perut sudah lapar, pergi ke dapur cari makanan. Ala biasa la rumah orang tua sendiri. Apedehal. Orang tua sendiri tak marah pun bila hari-hari kerjanya macam tu. Baring-baring, berangan, main Facebook.

Biasa la, darah muda. Kalau kena tegur melenting, takpun hempas pintu bilik. Ada gak yang mogok lapar. Buat muka. Berak dalam seluar. Tidur lebih 12 jam sehari. Selain itu, pergi main basikal sampai kampung sebelah pastu balik dah dekat nak maghrib.


"Adiiikkk, dah siap belum pakai baju sekolah?!!", kedengaran suara wanita separuh abad dari arah dapur.

"Belum mak, kejap.. kejap..", jawab Husin sambil kelam kabut memakai baju sekolah. Sambil tu sempat juga buat komputernya berkhidmat pada mode Sleep

Husin baru darjah 2 di sekolah kebangsaan. Tahun depan akan bersunat kata ibunya.

Husin: Gua ingat nak hisap rokok daun la nanti besar

Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

9 comments:

pistol dan bunga said...

hahaha.setan, kaw xde idea ke?
smlm arsenal yang kalah, bkn liverfool..hahaha

Pert Doherty said...

haha.. jadahnye.. xde kena mengena dengan messi pon benda ni.. haha

pistol dan bunga said...

hahaha..aku nk berak kt muka messi..bia muka dy jerawat cam ko..hahha

Pert Doherty said...

wah.. ko jeles.. haha.. mesi main sorang2 je.. haha.. aku dgr citer betner ckp besr tu hari.. nak kasi mesi mkn taik dia? haha... tgk2 dia kena makan taik mesi.. huahaha

cekyam said...

hehe Pert. Apekah ini. Ilusi ke ape? Anyway aku suke jengah2 blog ko weh. Bisa buat aku tersenyum; lebih2 lagi tym stress keje banyak. escapism abes. amyway aku da tuka link blog ko kat blog aku. heheh.

Pert Doherty said...

to cekyam.. haha.. comentator yg aku tgu selama setahun.. haha.. orait... len kali jengah lagi.. pasti ko temui ubat untuk otak dan juga jantung yang sengsara dengan bebanan kerja.. haha

cekyam said...

haha. setaon? gile ah! aku malas gile weh update blog. tapi aku rajin bace blog kau! seronok! keep up the good work dude! :)

Pert Doherty said...

Thanks very much sis.. segan aku ko ckp cmtu.. hehe

Saifudin Isa said...

husin..nnti g sekolah tolong kim slm kt adik awek husin boleh.?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...