Dec 18, 2010

Belajar untuk lulus atau untuk masa depan?

Gua rembat tajuk dari Suara Siswa (Dr Fazley)


Suatu hari nanti mungkin gua dijemput dalam forum tersebut. Kerana gua agak jaki dengan golongan yang dapat terpilih masuk dalam televisyen pada sesi forum Suara Siswa itu. Gua nak pastikan golongan yang agak membuat gua rasa nak muntah itu senyap.
Gua cilok dari Sepanjang Perjalanan

Gua masih terpikir, macam mana pemilihan untuk masuk ke forum itu?

Gua rasa-rasa yang dipilih semua adalah murid-murid yang berjaya. Mungkin.

Tak adil.

Pemikiran manusia takkan berkembang kalau hanya berbincang sesama yang dapat 4 flat.



Celaka apa korang bincang kat TV. Gua rasa sepanjang gua tonton Suara Siswa sebanyak dua kali, tak banyak persoalan terjawab. Yang gua nampak cuma kesinisan pelajar-pelajar yang diberi peluang berkata-kata dalam forum itu. Macam celaka. Dari air muka mereka, gua nampak mereka memandang rendah pada golongan yang tidak berapa menonjol dalam akademik, dan memandang hina secara bermati-matian terhadap golongan yang bersalah dalam hal masalah sosial remaja (hari itu tajuk mengenai seks bebas kot, gua ingat-ingat lupa, (bagi hal ini nanti gua terangkan)).

Ceteknya pemikiran mereka yang dijemput untuk menyuarakan pendapat di hadapan ribuan penonton. Ini sebab kadang-kadang gua tak gemar tonton RTM1.

Agak-agak lu orang, golongan yang menyertai Majlis Perwakilan Pelajar di universiti-universiti di Malaysia ini semuanya ada akal yang bagus ke? Gua akui memang ada yang tersangat bagus, tetapi lebih ramai yang tak bagus.

Gua ketika dijemput hadir ke function Datuk-Datuk.


p/s: yang gua nak bising-bising pasal apa? alzheimer?
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

17 comments:

TunTeja said...

hahaha...betol2..suke post ko kali nih.eh.tak suke sikit je.muahaha!

Kepala Manchiss said...

lu rilek jek...nt panggil lu datang jamban gua k..

wak said...

em.. mungkin diorg tlalu asik mendongak ke atas, smpai lupe nk pndang bwah..

Dark Half said...

kalau lu nak tau hebak tak hebak geng 4 flat takabur ni,tunggu time memasing dah keje.kalau on paper je hebak, x semestinya hebak di dunia realiti,sumtimes worst than those CGPA below 2.75...hahaha..tp x semua la..ada je yg teros hebak dan semakin takbur. dan ini sudah tentu akan menyebabkan alzheimer lu bertambah kronik

ah cai said...

aku pun pernah tengok rancangan tu...diorang memang terer, pandai, bijak...untuk akademik..mungkin dalam bercakap pon pandai, kalau x, x lepas masuknya..tapi pada aku mungkin ada tiga sebab...

1. Budak-budak ni x berpikiran luas...dia hanya tau mcm mana kehidupan orang yang 4 flat ni je..dan yang sewaktu dengannya..
2. Budak-budak ni dikongkong dalam menjawab segala persoalan yang ada..nak terlalu ekstrim atau menjawab soalan cara yang "berlainan", x leh, sebab dia rancangan RT*...
3. Budak2 ni memang poyo..

kesimpulan yang aku dapat buat, kita kene tgk dr sudut orang lain jugak...semua orang..aku pikir cara kau pikir, kau pun kene pikir cara aku jugak..melainkan hukum2 yg berkait dgn hukum-hukum agama.kalau salah bgtau aku..

KeCiK said...

Lu kena lepas Tom Tom Bak dulu, then Gerak Geri Gasing. Lepas tu last lu kene setelkan Kamilah Bintang.

Tu baru level bawah 12 tahun. Gua belum lagi mention Jangan Lupa Lirik, Bintang Indie Twisties Bingit, Rentak Juara bagai.

Lepas lu setel semua level ni ada rezeki lu boleh join...join...join apa ek? Nama rancangan ni tadi apa?

Ini bukan tempat lepak budak 4 flat. So apa ada hal?

penggodam said...

dah la pert...kang kalo golongan cm kite ni masuk tv,ag2 rancangan tu..elak jadik konsert je kn..biar je la...nti klo lu dh buat rancangan pe2..jgn lupe invite gua jadi hos k..love,peace,banana~

Anonymous said...

budak 4 flat skema ayam. exam jela lu gempak. lu ingat nak idop 30, 40 taun pakai exam ke? gua bagi minum kencing pert baru tau. madafakka!

ijan said...

pert da dtg bln..
emosi klh org tue monopos

Pert Doherty said...

To Tun teja.. like la byk2.. hahaha..

Pert Doherty said...

To Kepala, mana jamban lu?

Pert Doherty said...

To Dark Half, gua ingat nak wat siaran televisyen sendiri...

Pert Doherty said...

To Ah Cai, bloody brilliaant!!!

aku suka...

Pert Doherty said...

To kecik.. gua ingat nk masuk raja lawak.. pastu xbuat lawak..

Pert Doherty said...

To Penggodam.. gua pn syak macam tu.. cibai ape ko mngarut..

Pert Doherty said...

To Anon, mari minum... hahaha.. bukan main hangin lagi ko...

Pert Doherty said...

To ijan... diam lu.. Gua gemar...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...