Oct 4, 2013

Boxer dan Bulu Tangkis

"Peh, lu pakai seluar apa ni? main badminton pakai seluar senam la", tegur gua pada suatu kawan yang baru datang ke gelanggang seraya lepas aku habis gogok air dari botol yang Arip bawak.
Arip ni orangnya bersedia dan mengguna akal sebaik mungkin. Bukan seperti pemain badminton lain, iaitu Abe, Dibin dan Ibnor. Air satu botol pun tak dibawa.

Kawan yang baru sampai tadi sengih saja. Sambil terkais-kais stokin baru nak dipakai. Tadi dia tiba dengan berselipar kulit. Seluar seakan-akan 'boxer'. Aku tak faham betul.

"Dah banyak kali sangat Abe ajak aku main, ni aku turun", kawan aku tu kata sambil merenung bulu tangkis yang dah rosak dekat lantai.

"Lu pikir lu, Lu tak pikir gua, sepanjang lu takda dekat sini, lagi banyak nak mati dia ajak, seminggu tiga kali ajak aku main, kali dengan 40 minggu, tak ke 120 kali dia ajak aku.. ", kami ketawa berdekah-dekah macam orang hilang akal. Puncanya tidak diketahui. Barangkali melihat perselisihan faham antara regu regu yang sedang bermain.

Yang lain pula masih bertempur dalam gelanggang. Masing-masing bermain secara serius bukan main. Aku geram betul. rasa nak tampar satu-satu pemain badminton yang ada depan aku.

Tak lama kemudian golongan yang bagus bermain ini habis dua set.

Kawan yang pakai seluar pendek seakan-akan 'boxer' ini masuk kegelanggan dengan raket yang aku baru guna awal tadi.

"Kau jaga sikit, jangan bergalak terus, jantung kau tu dah lama tak pam darah secara laju", aku sempat menasihati kawan yang pakai seluar pendek seakan-akan 'boxer'.

Dia menganggunk angguk tanda faham.

*        *        *

"Woi fuck minum mana?!!", bergema juga suara gua dekat gelanggang ni.

"Bawah ah", mereka yang lebih bijak bermain badminton menjawap sambil mereka bersama-sama menjuih bibir menunjukkan arah bawah. Benci aku.

Aku terus meluru naik kereta kawan yang pakai seluar pendek seakan-akan 'boxer' tu.

"Peh, macam bangang sial tadi main", dia kata sebaik aku masuk kereta.

"kah kah kah", aku ketawa saja.

Kawan aku ni levelnya bagus sedikit dari aku. Maksudnya, kalau aku satu pasukan dengan dia ni, regu ni boleh menang pelbagai peraduan badminton yang dimainkan secara tidak serius.

p/s: tak boleh ke buat celebration setiap kali dapat point?Akibat dari perbuatan aku tu, aku berjaya membuat tim lawan penat nak mati ketawa.. Dan aku menang tipis. 
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...