Jun 21, 2010

Kalau Graduasi pakai tanjak..

Biasa lihat pemandangan seperti ini di majlis konvokesyen kan?

Yang ini pula macam mana?



Cuba kita sebagai orang Malaysia buat macam ini?
Pakai tanjak
Bagus tak idea aku?

Topi petak bukan budaya kita. Kenapa perlu ikut-ikut orang luar?

Sejarah Mortarboard (Topi petak yang biasa orang pakai waktu Graduasi)

Asalnya topi ini berkembang dari biretta, iaitu topi orang besar gereja Roman Katolik. Lebih kurang imam gereja la. Tapi tak sedap la kalau aku cakap Imam. Tak sesuai.
Aku bukan nak timnulkan apa-apa sentimen. Tapi kan seronok kalau setiap negara ada pakaian untuk Graduasi sendiri? Ada kelainan. Ikut tema negara masing-masing.

p/s: Kalau orang red indian grad pakai ape lak? Hahaha..
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

16 comments:

hanis aleeya said...

Tanjak lagi lawa kut.. What about girls? Hmm.. [Thinking]

Pert Doherty said...

haha.. biasa org kita yg pompuan pki ape kt kepala? Crown? haha
xtau...

wak said...

Pakai songkok sudah.. beli sekali je.. bleh pakai tiap2 hari wat pg msjid..
huhu..

Fontonk said...

aku sokong pakai songkok.
baju melayu. simple. fuck apa nak pakai jubah?
kalau aku grad nnt, aku pakai baju melayu kau agak apa jadi?

jom baca entry baru aku wea.

Anonymous said...

pompuan pakai serban.heehee

Pert Doherty said...

To wak.. tepat skali.. haha.. sng citer.. raya pon boleh, konvo po sental.. haha

Pert Doherty said...

To fotonk.. kalao ko brani pki bju melayu.. org2 universiti akan lanyak ko ramai2.. haha..

Pert Doherty said...

to anonymous, haha.. kalau pompuan JI.. haha

ah cai said...

sama la dengan pkai baju kot dengan tie leher...kalau pemimpin jepun boleh pakai kimono, kenapa kita masih malu pakai kain pelekat masuk mid valley?

wak said...

acai mmg suka pakai kain pelikat, haha~

Pert Doherty said...

peh ah cai.. pki kain plikat xpyh pki spender.. bru ngam ho.. sejuk dok masuk mid valey.. hahaha

Pert Doherty said...

wak.. adakah benar?? hehe

tobak said...

kau tengok the arrival x pert??
jubah tu pon kalau nak diikutkan sama ngn jubah paderi

Pert Doherty said...

ko ckp lmbt.. kalo tak dah siap edit sume.. hahaha...

SiLenCeRnaChT said...

weyh, ape kate ko pergi kat kementerian warisan dan ape bnde ntah..yg kesenian and budaya2 tu..cadangkan pakai tanjak/songkok tuk konvo..mnrik gk tuh. msti die akan pertimbangkan dengan seronok. sbb itu culture di malaysia..klo nk mnrik lgi, yg singh pakai la turban dorg, dan juga kaum2 yg sewaktu dgnnya.

p/s: act, kat parlime dlu gado psal songkok ni kn..ko ingt x? yg ahli parlimen bukn mlyu/islam mne ntah xnk pkai/ persoal pkai songkok..

Pert Doherty said...

to silentcernacht..
best.. yahuuu.. kementrian warisan!!! aku datang!!!!

revolusi akan berlaku bermula dari dalam bilik gua..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...