Aug 14, 2013

Angan-angan

Gua balik kerja penuh semangat mahu sambung penulisan kisah 'Perang Robot dan 12 manusia terakhir di muka bumi'. Ya betul penuh semangat sehingga gua rasa yakin bahawa gua takkan tidur malam ini. Kisah itu gua sudah tulis sehingga pra-klimaks. Jadi tidak menjadi hallah untuk menyiapkannya. Jadi gua pun menyeruntul pulang. Ketika menunggang motosikal pulang, otak gua menerawang jauh sehingga bahagian perkahwinan robot.

*      *      *

"Woi mari makan", gua pekik dari dapur. Abe dan Dibin masih leka di hadapan tivi.

Masing-masing bermuka riang berkejaran ke dapur. Gua pantas mengisi mangkuk gua dengan kuah serta tujuh biji bebola daging. Mi telur yang sudah dicelur tadi siap-siap gua masuk awal-awal secara pukal ke dalam mangkuk.

Sedang mereka berdua menceduk-ceduk kuah, gua sudah siap sedia depan tivi pula.

Gua suap satu sudu.

"Tawar weh", kata gua sambil mengemam bibir.

Seraya itu, Nora Danish memegang-memegang butang baju melayu Adi Putra. Tidak lama kemudian Adi Putra Pula memegang bahu kiri Nora Danish, mengelus-ngelus. Gua sambung suapan mi telur ke dalam mulut.

"Poh, takdo kuoh", kata Dibin. "Sedak dok?", tanya Dibin pada gua sambil mengabil tempat betul-betul selari dengan tivi.

Gua mencebik. "Tawar".

"Be, ambik kicap sekali", jerit Dibin ke arah dapur.

Gua masih menumpu perhatian kepada kisah Nora Danish dan Adi Putra.

Abe sampai dengan mangkuk mi telurnya di tangan kiri dan kicap di tangan kanan.

Kemudian, kami bertiga menumpu perhatian terhadap kisah Nora Danish dan Adi Putra.

*      *      *

Gua tersandar di dinding bilik. Gua kembali berangan-angan mengenai  'Perang Robot dan 12 manusia terakhir di muka bumi'.

Dan segalanya tinggal angan-angan dan kepulan-kepulan asap Surya 16.p/s: kepada Norakmal kalau baca, woi fuck, gua hari tu meset lu tak lepas-lepas. Gampang ah.. Penyudahnya gua tak telefon.

Kepada Garam kalau baca, sori doh hari tu, gua serahkan semua kepada kata-kata 'takda rezeki'.

Kepada Nora Danish kalau baca, kau punya gamat mustajab memang mustajablah. Gua perhati je lu ni kat tivi ni.. kah kah kah..
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...