Aug 23, 2015

Berhala

"Ok pert, macam mana nak setelkan ukiran berhala ni?", suatu brader ni tanya gua.

"Matematik", gua jawab pantas.

Bende ni real, matematik memang real sehinggalah kau cuba mengira jarak bumi hingga ke hujung galaksi, dan itu pun gua masih rasa matematik real.

Bila kau borak pasal ukuran, bermakna kau telah secara tidak langsung terlibat dalam urusan matematik. Pada gua, dalam kehidupan penuh pancaroba seperti sekarang di bumi, matematik adalah paling tepat buat masa ini (jika tiada ugamawan nak cuba menyelitkan kata kata, "Ilmu Al-Quran lebih tepat"). Habis kau fikir matematik ni datang dari mana?

Berbalik kepada pengukiran berhala. Jadi penggunaan ilmu matematik dalam penciptaan berhala adalah penting bagi memudahkan kerja dan mempercepatkan masa pembuatan. Perkara ini adalah seperti sistem yang secara dasarnya sangat membantu segala proses pembuatan berhala. Sebagai contoh, kau mendapat suatu sketch dari seorang client yang mahukan berhala dalam spec yang dikehendaki, dari sketch kepada ukuran real perlukan nisbah yang tepat, kalau tak boleh tepat, sangat sangat hampir tepat. Dan kau akan mula mengira scale sebenar yang akan siap, kau buatkan satu blueprint yang lengkap. Hal membuat berhala ini bukan hal main-main kau main agak-agak saja. Satu sebab kenapa perlunya ketepatan ialah lagi sekali memudahkan kerja. Dan satu lagi, kalaulah kau tiba tiba jatuh sakit atau meninggal dunia, maka adalah orang lain boleh tolong sambung kerja tersebut. Prosedur kerja seperti ini amatlah digalakkan dalam semua jenis kerja walaupun hanya dalam hal membuat batas sayuran. Penting.

Matematik dan juga blueprint adalah penting.

Dan gua faham in real life akan ada sedikit ralat dalam pemotongan dan pengukiran, jadi pengukuran akan ada perubahan ketika proses pembuatan. Takkan sama secara total dengan blueprint, namun pre production ini membantu engkau untuk kekal dalam skop. Jika ada ralat sekalipun kau masih dalam lingkungan target. Dan dengan ada pre production ini, kau boleh dapat comformation dari client, dan kau juga boleh pau client bila client jenis banyak cerita.

Sebenarnya panjang lagi pembahasan ini, namun gua perlu mandi dan bekerja mencari rezeki.

Sementara itu, gua sedang berlatih mengawal chi supaya boleh membuat kamehameha dengan tenang. Kelihatan banyak juga pokok sudah tumbang akibat latihan gua. Kalau tidak ada halangan gua mungkin akan masuk peraduan kungfu antarabangsa.


p/s:
If I'm to fall
Would you be there to applaud
Or would you hide behind them all?
Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...