Nov 7, 2014

Pemetik Api

Suatu hari siang di suatu negara yang agak dingin.

Di suatu bangku di sebuah taman, gua sedang membalut tembakau mengguna kertas Wayang. Kertas lain gua ok je, tapi takda manis. Tak berapa ngam.

Sedang gua menggentel kertas bagi ketat, tiba tiba seorang wanita memakai shawl rupanya persis Rosamund Pike namun lebih asian melintasi hadapan gua lalu menegur, "encik, boleh pinjamkan saya pemetik api?".

Gua terpegun melihat raut wajahnya. Tangan gua berhenti menggentel.

Di belakang wanita persis Rosamund Pike itu muncul pelangi berbentuk segitiga sama sisi. Dan gua lihat beberapa ekor dolfin berenang di celah pelangi itu. Gua merasakan bumi bukanlah lagi berbentuk sfera, namun bumi sudah menjadi bentuk dadu. Bahawasanya kapal yang belayar sehingga ke sudut  hujung bumi akan merasakan penerbangan sementara dan jatuh kembali ke permukaan bumi yang seterusnya. Di belikat gua tiba tiba macam tumbuh otot baharu yang kadar pertumbuhannya terlalu pantas sehingga gua kaget dan berpeluh-peluh di hujung mata. Wanita persis Rosamund Pike itu masih di hadapan gua, mulutnya macam memekik sesuatu. Gua rasa tak sedap hati mungkin otot tambahan di belikat gua ini adalah kesan ilmu hitam perbuatan wanita ni. Mungkin wanita ini sedang baca mentera.

Dalam keadaan yang kelam kabut itu, gua nampak wanita itu mencabut sandal belah kanannya lalu menghayun ke arah wajah gua. Pandangan gua gelap.

*      *      *

Gua tiba-tiba bingkas bangun lalu merasakan pipi gua pedih macam kena lempang cikgu disiplin yang paling gua tak suka. Rupanya sejak dari tadi gua berbaring di pangkuan wanita persis Rosamund Pike ini.

Gua pandang dia.

Dia senyum sedikit sambil mengangkat kening. Macam bermaksud, "kau ok?".

Gua senyum sambil berkerut dahi.

Gua ushar belikat gua, sayap gua dah tumbuh habis rupanya.

"Boleh pinjam pemetik api?", wanita itu bertanya lagi.

Gua mengeluarkan pemetik api dari kocek seluar menghulurkan padanya.

Dia menyalakan api dan membakar shawlnya dan kemudian api membakar seluruh tubuhnya dan dia menjadi abu dalam sekelip mata. Yang tinggal hanyalah debu dan juga pemetik api.

Gua ternganga. Namun tangan gua sembung menggentel rokok, dan gua cuba cuba mencapai pemetik api yang termasuk dalam timbunan debu.

Sedang gua cuba mendekati timbunan debu itu, suatu letusan muncul dari debu itu. Wanita persis Rosamund Pike itu muncul semula lengkap dengan sut armor seakan akan pejuang angkasa. Tangannya memegang cota.

"Adakah kau ahli silap mata?", gua bertanya.

"Bukan, aku adalah spesis Phoenix", wanita itu seraya menjawap.

"waaaaaa...", gua berasa kagum bukan main.

"Jadi kau boleh terbang?", gua bertanya lagi.

"Haah", wanita spesis Phoenix itu jawap pantas.

"Jom kita mengembara ke kawasan pergunungan", gua memberikan buah akal.

"Mari", wanita itu terus mengikut.

Kami pun terbang ke kawasan pegunungan sambil berpimpin tangan.p/s: Abe membeli piza dan kami makan di rumah. Namun piza sudah sejuk. Gua telan pakai neskefe.

Ni iklan datang dari mana ni? Cis!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...